Damrak start de week voortvarend; stemming positief

AMSTERDAM, 24 JULI. De Amsterdamse effectenbeurs ging vanmorgen voortvarend van start. In trek waren vooral Philips en Polygram, die deze week hun halfjaarcijfers presenteren. De graadmeter, de AEX-index- noteerde rondom het middaguur 458,31 punten, een stijging van 3,89 punten.

AMSTERDAM Een directe aanleiding voor de gunstige stemming op het Damrak was er niet. “De ondertoon is ronduit goed”, constateerde een handelaar. Hij wees daarbij onder meer op recente record-kwartaalresultaten bij grote internationale Amerikaanse bedrijven als Exxon. Bovendien blijft de koers van de dollar stabiel. “Alles bij elkaar geeft dat een positief resultaat”, aldus deze handelaar.

Ook de buitenlandse beurzen openden gunstig, met uitzondering van Parijs. De CAC-40-index begon daar in mineur: bijna 2 punten lager op 1907. De DAX-index in Frankfurt daarentegen startte 2,34 hoger op 2.204 en de Londense FT-SE-index noteerde bijna 5 punten hoger op 3.418.

De obligatiemarkt hield redelijk stand, ondanks zwaar gekelderde koersen op deze markt in New York. In Amsterdam bleef de schade beperkt tot een gemiddeld koersverlies van een dubbeltje.

Beleggers wachten op de halfjaarcijfers van Philips en Polygram. Philips, dat de afgelopen weken een sensationele koerswinst kende, komt donderdag met zijn naar verwachting fraaie winstcijfers. Dochterbedrijf Polygram maakt de resultaten morgen al bekend. Philips klom vanmorgen 1,90 op 80,10 gulden en Polygram twee kwartjes op 99,50 gulden.

Verder was er winst voor de chemiefondsen Akzo en DSM. Akzo klom 1,30 op 200,90 gulden en DSM boekte 1,70 winst op 143,70. Ook Hoogovens stond met een vooruitgang van 1,40 op 69,60 in de belangstelling. Koninklijke Olie deed met 2,20 winst op 192,70 eveneens goede zaken. Minder positief verging het VNU, dat 1,60 moest prijsgeven op 182,20. Het aandeel wordt geplaagd door geruchten dat de Europese Commissie bezwaar maakt tegen de marktpositie van mediagigant Holland Media Groep, waarin VNU - indirect - een fors belang heeft.

Op de lokale markt werd flink gespeculeerd in Van Besouw. Het door de curator uitverkochte bedrijf - activiteiten tapijten en kunststoffen - blijft vooralsnog op de beurs. Het bedrijf verdient nu weliswaar geen cent meer, niettemin klom het aandeel vanmorgen bijna 12 procent in waarde van 3,80 naar 4,25 gulden.

Op de Europese valutamarkten is de dollar nauwelijks in beweging gekomen. In Amsterdam noteerde de Amerikaanse munt vanmorgen 1,5515 gulden, tegen een slotkoers van 1,5530 vrijdag. Ook in Tokio was de dollar een fractie lager. Daar zakte de munt vanmorgen tot 88,30 yen tegen 88,70 yen vrijdag aan het slot van de handel. Even dook de dollar zelfs onder de 88 yen.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs sloot de Nikkei-index vandaag 2,41 punten hoger op 16.591,5. Handelaren kenschetsten de markt als richtingloos en dun. Toen de dollar even onder de 88 yen noteerde, stond de beursindex kortstondig op een verlies van ruim 200 punten.