Chef troepen Kremlin hoofd geheime dienst

MOSKOU, 24 JULI. President Boris Jeltsin van Rusland heeft de chef van de veiligheidsdienst van het Kremlin, brigade-generaal Michail Barsoekov, benoemd tot nieuwe chef van de Russische geheime dienst.

Barsoekov is, met generaal Korzjakov van de speciale presidentiële garde, een van de voornaamste militaire vertrouwelingen van Jeltsin. Ze hebben het afgelopen jaar steeds meer invloed op de president verworven. Barsoekov is verantwoordelijk voor de veiligheid van alle regeringsfunctionarissen behalve het staatshoofd.

Barsoekov volgt de op 30 juni ontslagen Sergej Stepasjin op, die zijn baan verloor naar aanleiding van het optreden van zijn dienst tijdens de bloedige gijzelingsactie van Tsjetsjeense commando's in de stad Boedjonnovsk. Ook de ministers van binnenlandse zaken en nationale minderheden werden toen door Jeltsin ontslagen. Als nieuwe minister van binnenlandse zaken is inmiddels Anatoli Koelikov benoemd, tot voor kort onderminister en belast met de 'pacificatie' van Tsjetsjenië.

De FSB is in het binnenland van Rusland de organisatie die de erfenis van de KGB heeft overgenomen. Ze is ook verantwoordelijk voor contraspionage en de strijd tegen terrorisme.

President Jeltsin heeft vandaag het ziekenhuis verlaten waarin hij op 11 juli was opgenomen met hartklachten. In Moskou heette het vandaag dat de president zich nu in een sanatorium in de buurt van de Russische hoofdstad bevindt, waar hij verder herstelt. (Reuter, AP, AFP)