Bewind Nigeria buigt zich opnieuw over doodvonnissen

LAGOS, 24 JULI. Het Nigeriaanse militaire bewind gaat zich opnieuw buigen over de straffen van veertig Nigerianen die door een geheim militair tribunaal schuldig zijn bevonden aan het voorbereiden van een militaire staatsgreep. Dat heeft de nummer twee van de politieke hiërarchie in Nigeria, Luitenant-Generaal Oladipo Diya, meegedeeld aan de Zuidafrikaanse vice-president, Thabo Mbeki, aldus bronnen bij de Nigeriaanse regering.

Mbeki bracht op verzoek van president Mandela een bezoek aan Nigeria om op gratie voor de veroordeelden, van wie er ten minste tien de doodstraf zouden hebben gekregen, aan te dringen. Volgens de staatsradio zal de Voorlopige Regeringsraad (PRC), het hoogste politieke orgaan in het land, zich dinsdag buigen over de vonnissen. Volgens de radio “heeft Diya verzekerd dat de PRC het proces aan een nauwgezet onderzoek zal onderwerpen en alle mogelijke manieren om gratie te verlenen daar waar die verdiend is, onder de loep zal nemen”.

De vonnissen tegen de vermeende organisatoren van een staatsgreep, onder wie het voormalige staatshoofd Olesugun Obasanjo, hebben internationaal tot grote protesten geleid. Zowel de vorm van het proces (de verdachten werden berecht door een geheime militaire rechtbank) als de strafmaat leidde tot zware kritiek. Vorige week sloot de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken voor Afrika, George Moose, niet langer uit dat de Verenigde Staten, dat vijftig procent van de olie-exporten van Nigeria koopt, sanctiemaatregelen tegen het bewind in Abuja gaat nemen. In het verleden heeft Washington ook felle kritiek uitgeoefend op de mensenrechtensituatie in Nigeria maar sancties werden toen uitgesloten omdat Washington geen alternatief zag voor de huidige 'sterke man', Sani Abacha.

In Nigeria wordt de doodstraf zeer frequent uitgesproken, ook voor andere vergrijpen dan samenzwering tegen de staat. Zaterdag werden 43 Nigerianen, die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan gewapende overvallen, in het openbaar geëxecuteerd. Ten minste duizend belangstellenden woonden de executies bij. Volgens Nigeriaanse kranten zijn er tientallen jaren lang niet zoveel ter dood veroordeelden tegelijk geëxecuteerd. Een aantal van de zaterdag geëxecuteerde gewapende overvallers zou zestien jaar op voltrekking van het vonnis hebben gewacht. Organisaties voor de mensenrechten voeren al jaren campagne tegen de doodstraf in Nigeria maar de regering in Abuja zegt dat deze noodzakelijk is omdat het land overspoeld wordt door eenm golf van criminaliteit. (AP, Reuter)