Beurs start onderzoek voorkennis Smit Trafo

ROTTERDAM, 24 JULI. De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) is een vooronderzoek gestart naar mogelijke beurshandel met voorkennis in de aandelen van Smit Transformatoren, het bedrijf dat beleggers eerder dit jaar verraste met het vertrek van zijn topman en een verlies in het eerste halfjaar. De STE, de toezichthouder op de beurs die onder meer voorkennisonderzoeken uitvoert, heeft verschillende beurspartijen op de hoogte gesteld van het onderzoek, zo bevestigen bronnen in de beurswereld.

De STE noemt geen periode waarin de beurshandel met voorkennis wordt onderzocht. Volgens insiders in de financiële wereld wordt deze ruime omschrijving vaker gebruikt en is het in feite een mededeling dat de onderzoekers van de STE langskomen om de beurshandel in een bepaald fonds onder de loep te nemen. Het onderzoek is in handen van het controlebureau van de beurs en vindt plaats onder de STE-vlag, die de speurders ruimere bevoegdheden geeft dan een “gewoon” beursonderzoek.

Smit Transformatoren (155 miljoen gulden omzet, 445 medewerkers) kwam vorig jaar oktober naar de Amsterdamse beurs, nadat het bedrijf tien maanden daarvoor verzelfstandigd was uit het financieel verzwakte industriële concern Begemann. Smit bouwt transformatoren voor energiebedrijven en grote industriële ondernemingen. De beursgang, die geleid werd door ABN Amro, was een succes. De banken die de beursintroductie begeleiden konden zelfs 250.000 extra aandelen verkopen tegen een uitgiftekoers van 45 gulden.

In de loop van dit jaar kwam Smit met verschillende tegenvallers. De aandelenkoers, die begin dit jaar piekte boven 50 gulden, ging na het slechte nieuws onderuit naar 24,10 gulden. Een week geleden besloot ABN Amro beleggers schadeloos te stellen voor de koersval. De bank aanvaardde overigens geen enkele schuld voor de gang van zaken bij de beursgang van Smit.

Smit Transformatoren meldde op 31 maart van dit jaar dat er een winstdaling zou komen in 1995. In 1994 maakte Smit een winst van 12 miljoen gulden. In mei volgde het onverwachte vertrek (“om persoonlijke redenen”) van algemeen directeur G. van der Vos, terwijl zijn opvolger begin deze maand met het nieuws kwam dat er in het eerste halfjaar een beperkt verlies is geleden.

Nadat dit nieuws bekend was geworden, werd op de beurs druk gehandeld. Voordat de serie slecht-nieuws-berichten op gang kwam werd er twee maal op grote schaal gehandeld in aandelen Smit Transformatoren: op 3 maart en op 21 februari.

Het controlebureau onderzoekt onder de STE-vlag eventuele beurshandel met voorkennis en bekijkt op eigen gezag ook de gang van zaken rondom de beursgang van Smit Transformatoren vorig jaar. Dat onderzoek richt zich op de samenstelling van het emissieprospectus en de procedure die ABN Amro, als verantwoordelijke bank, heeft gevolgd bij het in kaart brengen van de financiële positie van en het risicoprofiel van Smit Transformatoren. De beurs kan het dossier inzien dat de syndicaatsleider bij het opstellen van het prospectus moet aanleggen.