Alle waar naar zijn geld

De mussen vallen massaal van het dak, maar de schaatsers halen wekelijks het nieuws.

Eerst was er geen bestuur, toen waren er geen trainers en nu dreigen ook de rijders weg te lopen. Bart Veldkamp geeft woensdag tekst en uitleg over zijn emigratie naar België, waar hij naar het schijnt al een jaar staat ingeschreven. Rintje Ritsma en Falko Zandstra ontboden afgelopen week de tv-camera's in Friesland om lachend te verkondigen dat wat hen betreft de maat vol is. Ze willen ordinair gezegd meer poen. Het basissalaris moet omhoog en de naam van de privésponsor op de pakken. Een ultimatum van 1 augustus werd zelfs gesteld. De notabelen van de Nederlandse schaatsbond KNSB laten zich natuurlijk niet chanteren door een paar snotneuzen. De schaatsbond werkt sinds vorig seizoen met een vast basisinkomen. Elke rijder ontving vijftienduizend gulden en kon via een premiestelsel nog een aardig bedrag bijverdienen. Ritsma pakte vorig seizoen een ton omdat hij bijna alles won, Zandstra veel minder. Zelfs Annamarie Thomas verdiende beter. In vergelijking tot wat tennissers, golfers en voetballers voor hun vak krijgen, worden schaatsers afgescheept met een fooi. Maar zij beoefenen dan ook geen sport die mondiaal tot de verbeelding spreekt. Een of twee hoogtepunten per jaar en dat is het. Op de Olympische Spelen laten ze zich aftroeven door een paar Noren. Waarom zou de matig presterende Falko Zandstra meer moeten verdienen dan een wereldkampioen roeien of een Nederlandse honkbaltopper? Alle waar naar zijn geld. De KNSB is een amateurbond die zijn sponsorgeld moet verdelen over meerdere geledingen. Het had hoogstens tweede geldschieter Deloitte & Touche van de pakken kunnen weren. Dan was er ruimte geweest voor een privé-sponsor van de rijders. De vrolijke beach-boys overwegen nu hun eigen weg in te slaan. Maar zaakwaarnemer Patrick Wouters van Inter Football erkent nog geen enkele handtekening van een sponsor in zijn bezit te hebben. Concurrenten als Hein Vergeer en Ron Mulder kunnen hem uitgebreid informeren over de relatief geringe belangstelling van het bedrijfsleven voor het schaatsen. Inter Football wordt gezien als de oorzaak van de geldzucht bij de rijders. Ritsma en Zandstra zeggen dat “het volk” achter hen staat. Maar hoe zal dat zijn als ze straks alleen om de poen voor Liechtenstein uitkomen?

    • Erik Oudshoorn