Ajacieden pissig om tegengoal

Ajax, winnaar van de Champions League, bereidt zich tegen amateurclubs voor op het nieuwe seizoen. Het is niet de bedoeling dat daarbij tegendoelpunten vallen, maar tegen Alphense Boys ging het even mis voor de Amsterdammers.

Pieter van Soest maakte een doelpunt en bracht daardoor de stand op 5-1. Hij kopte de bal uit een hoekschop naar de grond. Ajacied Landzaat, die op de lijn stond, werkte de bal weg. De grensrechter meende echter dat de bal over de doellijn was geweest, waarna scheidsrechter Mario van der Ende naar de middenstip wees. Verdediger Silooy en doelman Van der Sar stormden vervolgens naar de arbiter om verhaal te halen. Van Gaal schamperde dat een speler die bij de eerste paal staat, natuurlijk nooit achter de lijn gaat staan. Ondanks alle protesten kwam het doelpunt op naam van Van Soest.

Was het een doelpunt of niet?

Ik kon het niet zien, maar ik dacht in eerste instantie van niet. Ik liep al terug naar de middenlijn. Jammer, dacht ik, een volgende keer beter. Maar toen zei een medespeler 'Pieter, hij zit'.

Verbaasde die felle reactie van Ajax je?

Eigenlijk niet. Die jongens willen niets weggeven, volgens mij is dat typisch Amsterdams. Een ander team zou zeggen: 'Laat maar zitten'. Vooral Sonny Silooy, die ik een beetje ken, was pissig. Het was het eerste doelpunt in de tweede helft, dus ik zei tegen hem dat de stand nu 1-0 was. Toen werd hij me toch kwaad.

Was tegen Ajax spelen een hoogtepunt voor je?

Nou en of, het was echt gigantisch. Zo'n 7.000 man publiek, zoveel hebben we nog nooit gehad, geloof ik. En echt kippevel toen ik het veld opkwam. Trouwens, die Ajacieden zijn heel aardige jongens, hoor. Helemaal geen kapsones. Ik had een shirt van mijn neefje bij me, die had gevraagd of ik daar wat handtekeningen op wilde laten zetten. Nou, dat was geen enkel probleem. Alleen Kluivert was even lastig, want die wilde meteen weg. Maar zonder een handtekening van Kluivert hoef ik bij mijn neefje niet aan te komen.

Vond Ajax dat jullie goed tegenstand hadden geboden?

Ja, vooral omdat we niet puur op de verdediging hebben gespeeld, zoals Dirksland zaterdag tegen Feyenoord. En de score viel mee, met 6-1 bleven we ruim onder de tien.