Z op Internet; Wil je dat voortaan laten?

Het moet ons van het hart - soms werden we er een beetje treurig van. We ontvingen enige tientallen brieven waarin U ons het ergerlijke gedrag van uw partner of huisgenoot toelichtte. Mèt remedie. En soms kregen we meer dan ons lief was; een enkeling liet ons meedelen in de meer intieme details. We huiverden mee maar laten de stuitende hygiënische gebruiken zoveel mogelijk onvermeld.

Welk beeld rijst er uit de brieven op over de staat van het samenleven in Nederland? De meeste schrijvers houden de rug recht, zien er de humor van in, denken 'hij/zij is verder een schat' en hopen op een boekebon. Slordigheid, gemakzucht en viezigheid zijn de belangrijkste grieven. Een aantal koerst regelrecht op een scheiding af, koestert (achteraf) wraak-gevoelens of ziet enorm op tegen de aanstaande pensionering. Daar was bijvoorbeeld de schrijver onder het pseudoniem mevr. Jakobs-Mascotte, ontleend aan de gewoonte van haar echtgenoot altijd en overal te roken. Mevr. Shagmerk-Vloeimerk, als het ware.

Behalve zijn roken, kwam ook zijn drinken, zijn rotzooi, zijn snurken en zijn hoesten aan de orde. Zou een luchtverfrisser helpen? Maar “daar zou geruzie om komen en dat was slecht voor haar hart. Dan moest ze wellicht toch maar van hem af, al was ze bang voor de eenzaamheid en het vernederende leven van een uitkering. Kon ze het leven nog maar over doen, met wat meer assertiviteit, gezondheid en ondernemingslust. Nu vergleed haar leven als een Assepoetster in de rook”. Mevrouw had nu astmatische bronchitis, allergie en hoofdpijn. Van samen ontbijten was geen sprake meer, ze zette 'uit goodwill' nog wel een kopje koffie voor hem, maar “dronk zo ver mogelijk van hem afgezeten een kopje mee en ging dan boven aan de strijk”. Hij was, kortom, in de loop van het huwelijk gaan stinken.

Dan had dhr. R. B. te Utrecht een eenvoudiger grief. B. verwachtte van zijn echtgenote dat er hem “op z'n minst een kam ter beschikking staat op de badkamer”. Zij stak de kam echter in haar handtas of legde de kam elders in huis. “Tientallen, zo niet honderden malen heb ik gevraagd, gesmeekt om de kam op de badkamer te laten liggen”. De kam nam tenslotte enorme proporties aan. “Elke morgen schreeuwde ik tenslotte de longen uit mijn lijf om aan die vrouw duidelijk te maken, dat alleen een kammetje in de badkamer nog mijn enige voorwaarde voor wat levensgeluk was”. Hij ging er toe over haar handtas dagelijks in de badkuip leeg te kieperen, op zoek naar ZIJN KAM. Op de badkamerspiegel schreef hij dan met haar lippenstift “Maak me een beetje gelukkig met een kammetje”. De rest wordt vermoedelijk binnenkort verfilmd. Ze zijn gelukkig gescheiden. De genoteerde grieven:

-het tersluiks reorganiseren van de keukenkastjes

-het niet op de dop terugzetten van 'sta-tubes' (tandpasta!)

-het laten lopen van de kraan tijdens het tandenpoetsen

-het binnenste-buiten vouwen van de krant

-het knippen in de krant

-het uit elkaar nemen van de krant

-het laten slingeren van de krant

-het vooruit (of achteruit) in de garage zetten van de auto

-het omgekeerd neerleggen van een boek

-het nooit terugleggen van de sleutels, maar altijd in de zak houden

-het nooit opbergen van gereedschap

-het dragen van elkaars kleren (en ze binnenste buiten terugleggen)

-het nooit aan de lusjes, maar altijd aan de kraag ophangen van jassen

-het 'verkeerd om' terugleggen van de telefoonhoorn

-het overal alles neerdonderen

-het niet schoonspoelen van de wastafel-, c.q. douche-afvoer

-het opnieuw gebruiken van het theezakje

-het binnenste buiten inleveren van vuile was (sokken!, hemden!)

-het opgeklapt laten van de wc-deksel

-het nooit terugdoen van cassettebandjes in de doosjes

-het 'nooit iets kunnen vinden' (Weet jij waar mijn ... is?)

-het uithollen van de kaas in de vorm van een bootje

-het slokjes nemen uit het glas van de ander

-het niet-de-kaart-kunnen lezen, resp. niet-de-weg-kunnen-vinden met de auto

-het binnenlopen over pas gedweilde vloeren Pure vergelding kan effect hebben: zijn voetstappen over haar pas gedweilde vloer werden gewroken met haar modderige handen op zijn pas gewassen auto. Haar keuken gereorganiseerd? Zijn studeerkamer opgeruimd: alle papieren op grootte, alle boeken op kleur. Ruim de cd's op in willekeurige doosjes. Het Sinterklaasgedicht (de jaarlijkse afrekening) of het huisrijm: bril omhoog geen gezicht - dus dicht, dicht, dicht. De niet mis te verstane hint: een stoel op zolder en dan de koptelefoon op. Sommigen voeren een toneelstukje op. Wie almaar z'n hoofd stoot aan het open-staande keukenkastje, zijgt een keer dramatisch ineen op de bank met een zwachtel om het hoofd en de partner heeft het begrepen.

Inzenden voor 'Wil je dat voortaan laten?' is niet meer mogelijk. Deze rubriek wordt ook gepubliceerd op het Internet-adres http://www.nrc.nl/. Volgende week volgt een nieuwe opgave. De boekebonnen van ƒ 35,- zijn toegekend aan: A. Jansen en A. Schipperheijn-Martin.