Wandelaars beleven de warmste intocht ooit

NIJMEGEN, 22 JULI. De intocht van de 79e Vierdaagse van Nijmegen gisteren is de warmste die het wandelfestijn sinds het begin in 1909 heeft meegemaakt. Dat heeft het KNMI gisteren bekendgemaakt. Het werd twee graden warmer dan in 1972, tot nu toe de warmste intocht.

De tropische hitte heeft vooral veel slachtoffers onder de honderduizenden toeschouwers gemaakt. Ambulances reden gisteren af en aan om flauwgevallen mensen van de tribunes te halen. “De warmte blijft tussen de tribunes hangen”, aldus hoofd medische dienst E. Hendriks van de organisatie. “Ook de wandelaars, die achter de tribunes over de eindstreep komen, raken daar bevangen door de hitte.”

In totaal hebben 31.706 wandelaars de Vierdaagse uitgelopen. Een kleine vierduizend deelnemers heeft de tocht de afgelopen vier dagen moeten opgeven. Gisteren vielen nog 262 mensen uit. Volgens woordvoerders van ziekenhuizen in Nijmegen haakten op de laatste dag opvallend veel militairen af. De woordvoerders vermoeden dat dat komt doordat de militairen in vol tenue de intocht moeten lopen. Zij kleden zich daarvoor speciaal om aan de rand van de stad. De wollen pakken zouden enkele tientallen militairen te veel zijn geworden.

De intocht van gisteren was dan warmer dan dertien jaar geleden, gemiddeld was het in 1972 toch warmer dan dit jaar. Toen lagen de temperaturen dagelijks rond de 30 graden celsius. De hitte heeft dit jaar minder slachtoffers geëist dan de organisatie vreesde. “Vrijwel iedereen langs de wandelroute zette emmers water klaar voor de lopers”, aldus een woordvoerder. Bij het rolstoelsteam, dat dit jaar bij wijze van experiment mee deed aan de Vierdaagse, vielen vier deelnemers uit. (ANP)