Universiteiten in Californië schaffen voorkeursbeleid af

SAN FRANCISCO, 22 JULI. De openbare universiteiten in Californië zullen bij de toelating van studenten en het aanstellen van docenten geen voorkeursbeleid meer hanteren. Ras en sekse mogen geen rol spelen in het selectieproces. Daartoe hebben de regenten van de University of California besloten.

Het besluit van de regenten betekent onder meer dat vrouwen en etnische minderheden op basis van ras en sekse niet langer eenvoudiger toegang zullen krijgen tot de negen campussen van de universiteit. De University of California telt in totaal 162.000 studenten.

De universiteit is een van de eerste Amerikaanse instellingen die het voorkeursbeleid ('affirmative action') afschaffen. Deze 'positieve discriminatie' werd in de jaren zestig ingevoerd om minderheden betere kansen te bieden. Affirmative action was een uitvloeisel van de burgerrechtenbeweging in die jaren en het, mede op die beweging gebaseerde, beleid van de toenmalige president Lyndon Johnson.

Het besluit van de University of California is een nederlaag voor president Bill Clinton, die eerder deze week het voorkeursbeleid nog een “morele verplichting” had genoemd.

De Republikeinse gouverneur van Californië, Pete Wilson, is een uitgesproken voorstander van beëindiging van de affirmative action. Wilson, die een van de Republikeinse presidentskandidaten is voor de verkiezingen die uiteindelijk in november 1996 zullen worden gehouden, noemde het besluit “het begin van het einde van raciale voorkeur”.

De 26 regenten, van wie een groot deel is benoemd door Wilson en zijn Republikeinse voorganger George Deukmejian, handelden met hun beslissing tegen het advies van de leiding van de universiteit.

Patricia Ireland, president van de National Organisation for Women, en Jesse Jackson, vooraanstaand strijder voor burgerrechten, hebben de beslissing veroordeeld. Zij overwegen het besluit voor te leggen aan een rechter. “We moeten terugvechten”, aldus Jackson, die overweegt zich kandidaat te stellen voor de komende presidentsverkiezingen. “Men moet het virus indammen, we moeten het hier stoppen”, zo zei Jackson. (Reuter, AFP)