Tourbaas formeert een commissie veiligheid

LIMOGES, 22 JULI. Jean-Marie Leblanc, directeur van de Tour de France, gaat maatregelen nemen om de veiligheid van de renners te vergroten. De Tourbaas, afgelopen week geschrokken van het dodelijke ongeluk van Casartelli, wil de coureurs vooral beter beschermen bij het passeren van de vele rotonden. Hij zal een commissie vormen, onder anderen bestaande uit de oud-coureurs Bézault en Mottet, die bij de renners gaat informeren hoe de rotonden het beste gepasseerd kunnen worden. Leblanc zegt dat vandaag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.

Leblanc beseft dat de risico's bij de sprints eveneens groot zijn. “Dat komt doordat de spurters 60, 65 kilometer per uur rijden. Tien jaar geleden haalden ze maar 50 kilometer. Het gaat dus veel vlugger. Bovendien staan de huidige coureurs meer op scherp en begeren ze de overwinning méér”, aldus Leblanc.

Volgens hem lopen de renners ook gevaren bij de beklimmingen, vooral op Alpe d'Huez waar duizenden toeschouwers staan. “Je kunt op die col niet veel verbeteren”, zegt hij. “Zestien kilometer dranghekken plaatsen, aan twee kanten? Men kan al die belangstellenden trouwens niet in de berm wegdrukken. Het volk hoort bij het succes van Alpe d'Huez.”

De Tourbaas vindt dat de rouleurs in de Tour de laatste tien jaar hebben geprofiteerd van de door allerlei technieken verbeterde fietsen. “Indurain pakt daardoor in de tijdrit zes in plaats van drie minuten op Pantani. De klimmers hebben niets aan het moderne materiaal gehad. (...) Ik loop met het idee rond tijdsvergoedingen te gaan geven voor de eerst aankomenden op de bergen 'buiten categorie' en die van de eerste categorie.”