Solidariteitsstaking in Rotterdamse haven

ROTTERDAM, 22 JULI. Een deel van de middagploeg van het Rotterdamse overslagbedrijf Hanno heeft gistermiddag het werk neergelegd. Dat gebeurde nadat ontslagen werknemers van het gesloten overslagbedrijf Multi Terminals Waalhaven hun collega's tot staking hadden opgeroepen uit protest tegen de ontslagen bij MTW.

De directie van Hanno en de actievoerende oud-werknemers van MTW verschillen van mening over het aantal stakers. Van de middagploeg van 110 man hebben volgens de directie 40 man het werk neergelegd. De actievoerders houden het op 80 man. Een woordvoerder van Hanno veronderstelde dat het tropische zomerweer voor een aantal havenarbeiders een goede stimulans was om zich solidair te tonen met hun collega's.

Directeur G. Krul van MTW ontsloeg onlangs vier leden van de ondernemingsraad, omdat die hem in een vergaderzaal zouden hebben opgesloten. Onder hen bevonden zich twee leden van de ondernemingsraad, voorzitter B. Voogt en secretaris L. Linnenbank. De stakers bij Hanno zijn hoofdzakelijk werknemers van de Rotterdamse havenpool SHB. Onder hen zijn ook een aantal havenwerkers van de Amsterdamse SHB. Volgens de directie is de actie niet rampzalig. De werkzaamheden zullen op zijn hoogst enige vertraging oplopen.

De voormalige werknemers van MTW trekken de afgelopen weken voortdurend door de Rotterdamse haven om havenwerkers tot actie aan te zetten. Bij het containerbedrijf ECT hebben werknemers na de middagpauze enkele keren kort gestaakt. De ondernemingsraad van ECT is er echter van overtuigd dat bij het containerbedrijf geen proteststaking van betekenis tot stand zal komen.

Voormalig secretaris Linnenbank van de ondernemingsraad van MTW zegt dat oud-werknemers van MTW collega-havenarbeiders tot actie zullen blijven oproepen. Linnenbank wil met de stakingen bereiken dat de ontslagen ongedaan worden gemaakt.

Voor MTW is een sociaal akkoord opgesteld dat de 143 werknemers de kans biedt elders aan het werk te gaan of gebruik te maken van een ouderenregeling. De ondernemingsraad van MTW heeft met dit akkoord ingestemd.