Schaaktitel voor debutante

RHEDEN, 22 JULI. De negentienjarige Marisca Kouwenhouven uit Delfgauw heeft gisteren in Rheden de nationale schaaktitel voor vrouwen veroverd. Door een overwinning in de slotronde op Peggy Jansen bleef zij haar naaste belaagster Esther de Kleuver een half punt voor.

Kouwenhoven maakte dit jaar haar debuut bij de vrouwen, nadat zij de laatste twee jaar overtuigend de sterkste was geweest bij de meisjes tot twintig jaar. “Ik was wel blij dat ik in de openingsronde al van De Kleuver had gewonnen, want na de tweede ronde was zij ongenaakbaar”, aldus de Delfgauwse. “Natuurlijk hoop je altijd dat je een goed toernooi zult spelen, maar dat het zo goed zou gaan heeft mijzelf ook verbaasd”, bekende zij na afloop. Haar score van 7 1/2 punt was ruimschoots voldoende voor het behalen van haar eerste internationale meesterresultaat. Zover kwam ook de zeventienjarige Linda Jap Tjoen San uit Leiderdorp door in de slotronde op fraaie wijze te winnen van de onttroonde kampioene Erika Sziva. Het leverde haar het zesde benodigde punt op.