Russen en Tsjetsjenen dicht bij een akkoord

MOSKOU, 22 JULI. Russische en Tsjetsjeense onderhandelaars staan op het punt een akkoord te sluiten over de toekomstige status van de deelrepubliek. Dat hebben beide delegaties gisteravond bekend gemaakt in Grozny. “De oorlog in Tsjetsjenië is praktisch voorbij”, zei de leider van de Tsjetsjeense delegatie, Oesman Imajev.

De status van Tsjetsjenië - autonoom binnen Rusland of geheel onafhankelijk - is het centrale punt van de oorlog, die in december 1994 begon toen Rusland met militaire middelen probeerde een eind te maken aan de onafhankelijkheid die de deelrepubliek in 1991 eenzijdig had uitgeroepen. Het is ook het grootste struikelblok bij de vredesbesprekingen die vorige maand begonnen na een bloedige gijzelingsactie door Tsjetsjenen in het zuiden van Rusland.

“Vandaag hebben we in beginsel overeenstemming bereikt over de centrale kwestie: de status van de republiek”, zei de leider van de Russische delegatie, Vjatsjeslav Michailov, gisteravond. Zijn Tsjetsjeense gesprekspartner, Oesman Imajev, zei te verwachten dat er vandaag een overeenkomst zou kunnen worden ondertekend. “De discussie over de status van Tsjetsjenië verliep zeer constructief.”

Geen van de onderhandelaars wilde zeggen wat het akkoord inhoudt. Tot nu toe stonden de Tsjetsjenen op onafhankelijkheid, terwijl de Russen eerst verkiezingen wilden houden in Tsjetsjenië. Met de nieuw gekozen leiders zou Moskou dan verder praten.

De door Itar-Tass aangehaalde tekst lijkt te betekenen dat pas over de status van Tsjetsjenië wordt beslist na verkiezingen en een referendum over een grondwet, zoals Moskou wilde. Het is niet duidelijk wat er gebeurt wanneer verkiezingen en referendum een duidelijke voorkeur voor onafhankelijkheid uitwijzen, zoals de Tsjetsjenen verwachten. Volgens de Russische grondwet is Tsjetsjenië onderdeel van Rusland. Als gewenste verkiezingsdatum is door Moskou eerder 5 november genoemd.

    • Hans Nijenhuis