Regering Bosnië verwerpt besluit van conferentie

SARAJEVO, 22 JUlI. De Bosnische premier, Haris Silajdzic, heeft de uitkomst van de bijeenkomst van de contactgroep voor Bosnië in Londen veroordeeld als “de zoveelste halve maatregel, een nieuw vijgeblad”.

Volgens Silajdzic biedt de contactgroep de bedreigde moslims ook met de nieuwe internationale dreigementen van “significante en beslissende” luchtaanvallen geen enkele bescherming. De Bosnische Serviërs zullen de uitkomst van de conferentie in Londen beschouwen als een “groen licht” voor nieuwe aanvallen, elders in Bosnië. “De Servische terroristen zullen hieraan meer zelfvertrouwen ontlenen. De internationale gemeenschap heeft het wederom laten afweten.”

Terwijl in Londen werd vergaderd, namen de gevechten in Bosnië in hevigheid toe. Vier van de zes moslim-enclaves kwamen onder vuur te liggen. In Bihac, in het noordwesten van Bosnië, zouden Serviërs vanuit Kroatië een groot offensief hebben ingezet, dat duizenden burgers in de enclave op de vlucht heeft gejaagd. De Kroatische regering in Zagreb heeft aangekondigd Bihác met een militaire operatie te willen beschermen. Ook Zepa, waarvan de Bosnische regering weigert de overgave te tekenen, kwam opnieuw onder Servisch vuur te liggen.

In een klaarblijkelijke poging om Westerse dreigementen voor te zijn lieten de Bosnische Serviërs gistermiddag het eerste VN-konvooi met hulpgoederen sinds een maand Sarajevo binnen. De VN-vrachtwagens leverden onder andere meel voor de stadsbakkerij.

Een aantal islamitische landen, waarvan vertegenwoordigers gisteren bijeen waren in Genève om over de crisis in Bosnië te spreken, zouden de Bosnische regering wapenleveranties hebben toegezegd. Dat maakte Muhammed Sacirbey, de Bosnische minister van buitenlandse zaken, gisteravond bekend. Sacirbey wilde niet zeggen welke landen die toezeggingen hadden gedaan. Ook liet hij zich niet uit over de aard van de leveranties. De islamitische landen veroordeelden het wapenembargo tegen de Bosnische moslims.

De leider van de Republikeinse meerderheid in het Amerikaanse Congres, Robert Dole, noemde de Bosnië-conferentie in Londen “de zoveelste verbazingwekkende demonstratie van het uit de weg gaan van het probleem”. Dole zal aanstaande dinsdag de Amerikaanse Senaat proberen te overreden om het wapenembargo tegen Bosnië eenzijdig op te heffen. De Amerikaanse president Bill Clinton, voorstander van het wapenembargo, was optimistisch na beëindiging van de bijeenkomst van de contactgroep “Er lijkt de wil te bestaan om samen te werken.”

De Bosnische radio maakte melding van beschietingen van de enclave Gorazde. Volgens de worden de 60.000 inwoners van de enclave niet alleen bedreigd door beschietingen, maar ook door een ernstig tekort aan voedsel. De enclave “wordt langzaam uitgehongerd”, aldus een voerder in Genève.

Bosnische Serviërs weigeren nog steeds toestemming te geven om gewonden uit Zepa te evacueren. Twee dagen geleden meldden de Bosnisch-Servische belegeraars al dat Zepa in hun handen zou zijn, maar ondanks een akkoord tussen de civiele autoriteiten en de Bosnisch-Servische legerleider, generaal Ratko Mladic, weigeren moslim-strijders in de enclave zich vooralsnog gewonnen te geven. De hebben pogingen om een evacuatie van vrouwen en gewonden uit de belegerde enclave te organiseren gestaakt. De Bosnische moslims weigeren Zepa uit handen te geven omdat de Bosnische Serviërs hebben geëist dat alle mannen tussen 18 en 55 jaar worden geruild tegen Servische krijgsgevangenen in handen van de Bosnische regering.

De uit Srebrenica verdreven moslims die een tijdelijk onderkomen hadden gevonden op de luchthaven bij Tuzla zijn afgelopen nacht door de Bosnische regering gesommeerd te vertrekken. Onduidelijk is waarom de vluchtelingen niet langer op de luchthaven kunnen blijven en wat hun nieuwe bestemming is. (Reuter, AP, AFP)