RDM betaalt asbestslachtoffer halve ton

ROTTERDAM, 21 JULI. De Rotterdamse Droogdokmaatschappij (RDM) betaalt een schadevergoeding van 50.000 gulden aan een 72-jarige oud-werknemer die kampt met asbestziekte. De man heeft 100.000 gulden geëist. De RDM heeft nog niet toegezegd het geëiste bedrag te zullen betalen, maar heeft onder dreiging van een kort geding een voorschot van 50.000 gulden betaald.

Het slachtoffer werkte van 1947 tot 1984 als smid bij de RDM en was daarbij langdurig blootgesteld aan asbest. In 1995 werd asbestose geconstateerd bij de man. Vorig jaar keerde golfplatenfabrikant Eternit uit Goor 75.000 gulden uit aan een doodzieke oud-werknemer nadat deze een kort geding had aangespannen. Vorige maand wees de rechter in Middelburg een voorlopige schadevergoeding van 100.000 gulden toe aan een oud-werknemer van scheepswerf de Schelde. Ook de Nederlandse Spoowegen betaalden enkele jaren geleden schadevergoedingen van onbekende hoogte aan een viertal oud-werknemers met asbestziekte.