Ramen ingegooid na sluiting van coffeeshop

HOOGEZAND, 22 JULI. Onbekenden hebben gisteren bij drie woningen naast een gesloten coffeeshop aan de Erasmusweg in Hoogezand drie ruiten ingegooid en gevels en ramen beklad met rose verf. De politie gaat er vanuit dat de daders moeten worden gezocht onder drugsgebruikers die zo hun woede wilden koelen op de wijkbewoners, omdat de coffeeshop na klachten woensdag op last van de burgemeester werd gesloten.

In het betreffende horecalokaal ICE-T werden zowel softdrugs als alcohol verkocht en er zou tevens in harddrugs zijn gehandeld. De eigenaars beschikten alleen over een vergunning voor het schenken van niet-alcoholische dranken en voldeden niet aan de voorwaarden voor de verkoop van softdrugs. De verdovende middelen werden verkocht aan leerlingen van twee middelbare scholen in de wijk. De politie zegt over tientallen verklaringen te beschikken van mensen die soft- en harddrugs aanschaften in ICE-T.

De buurtbewoners, het wijkbeheer en docenten van scholen klaagden de laatste twee maanden bij politie en gemeentebestuur over toenemende overlast. In de wijk werden injectienaalden aangetroffen. Wijkbewoners voelden zich bedreigd door een groep van tussen de twintig en veertig drugsgebruikers die samenschoolden voor de coffeeshop, aldus de politie. Bewoners zouden volgens burgemeester J.L.D. van der Linde herhaaldelijk zijn bedreigd door drugsgebruikers om geen klachten in te dienen, omdat dan represailles zouden volgen. Van der Linde gaf bevel het pand zeker twee maanden te sluiten om de rust in de wijk terug te brengen. De 36-jarige eigenaar van ICE-T uit Groningen en zijn 33-jarige barkeeper uit Hoogezand zijn aangehouden. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten.