Maccabiade

Begin juli vond in Amsterdam een Europese Maccabiade plaats. Maccabi-clubs zijn joodse sportorganisaties, opgericht omdat het joodse atleten vaak verboden was om lid te worden van “normale” sportclubs. De Maccabi sportverenigingen zijn overal ter wereld te vinden, hoewel sommige na de oorlog dramatisch in ledental zijn teruggelopen. Zo vormde Maccabi Hongarije voor 1940 een bloeiende sportgemeenschap met 20.000 leden, waar deze vereniging tegenwoordig er nog maar 200 telt. De naam Maccabi is ontleend uit de Oudtestamentarische heldhaftige geschiedenis der Maccabeeën, waarin een groep van 200 joodse strijders zich tot de laatste man dood vocht tegen een vijandelijke overmacht. In de twintigste eeuw wordt om de paar jaar een Maccabiade gehouden waarbij Maccabi-verenigingen uit verschillende landen op tal van sportdisciplines de strijd met elkaar aangaan. Een soort joodse Olympische spelen dus.

Bridge is sinds enige jaren een officieel erkende tak van sport op de Maccabi Spelen. Het Nederlandse Maccabi Bridge Team is bijna altijd goed voor een medaille. Deze keer werd het brons. Het competitieniveau was over de gehele linie zeer aanvaardbaar te noemen. Met name het Hongaarse team dat voor de derde keer in successie goud won maakte indruk. Niet zo verwonderlijk omdat een aantal Hongaarse spelers ook in het nationale open team meespelen.

In der Beschränkung zeigt sich der Meister. Om u een indruk te geven over de speelkracht van de Hongaren deze deelscore:

Oost gever Noord OW kw. Schoppen 8 Harten AH9 Ruiten HV9643 Klaver 852WestOost Schoppen A95 Schoppen HV1072 Harten B862 Harten V4 Ruiten AB2 Ruiten 1085 Klaver HB4 Klaver V73Zuid Schoppen B643 Harten 10753 Ruiten 7 Klaver A1096

West Noord Oost Zuid pas pas 1Klaver1) 1Ruiten 1Schoppen2) pas 1SA 2Ruiten 2Schoppen pas pas pas

1) voorbereidend, 2) vijfkaart

Tegen 2Schoppen startte zuid met Ruiten7. Oost zat de captain van de Hongaren, de international György Szás. Uit het bieden begreep hij dat de start niet anders dan een singleton kon zijn en legde daarom meteen het aas. Szás achtte de kans groot dat zuid boer-vierde schoppen moest hebben. Hij had echter te weinig verbinding naar zijn hand om op troefboer te snijden en daarna de rest van de troeven op te halen. Ogenschijnlijk lijkt hij daarom twee ruiten, twee harten, KlaverA en troefboer af te geven. Met dichte kaarten wist de Hongaar de deelscore desalniettemin veilig thuis te brengen. In slag twee speelde Szás klaveren van tafel. Mocht noord KlaverA hebben dan was KlaverV een extra entree naar de hand voor de snit in troef. Zuid nam echter KlaverV en speelde de kleur door. Dummy nam en ook de derde klaveren werd geïncasseerd. Het hartenvervolg was voor noord die achtereenvolgens twee hoge ruiten meenam (zuid twee maal harten weg) en ook zijn tweede hoge harten incasseerde. Noord speelde nu ook zijn derde harten die de leider met SchoppenV voortroefde (zuid klaveren weg). Inmiddels was deze positie bereikt:

Noord Schoppen 8 Harten - Ruiten 964 Klaver - WestOost Schoppen A95 Schoppen H1072 Harten B Harten - Ruiten - Ruiten - Klaver - Klaver -Zuid Schoppen B643 Harten - Ruiten - Klaver -

De leider mag geen slag meer verliezen. Hij speelde hier schoppen naar de negen (zag Schoppen8 vallen), troefde HartenB af met SchoppenH en volgde met Schoppen10. Zuid gaf zich over, zijn troefboer zat weer op snit. Prachtig afspel.

Uw verslaggever smaakte het genoegen te spelen met “good old” Bobby Blitzblum. Deze 76-jarige Haagse grootmeester was de oudste atleet van de Spelen. Zijn bridgestijl is echter springlevend. Onder het motto aanvallen is de beste verdediging biedt hij zodra hij een gaatje ziet. Bij hem aan tafel is er altijd wel wat te beleven, vandaar dat kibitzers juist achter hem plaatsnemen. Zijn toeschouwers kunnen prima volgen wat hij doet. Blitzblum biedt volgens “oud-Haagse” principes: recht voor zijn raap. Geen onnodige conventies als de multi, transfers of negatief doublet. Stayman en een simpele Blackwood, that's all. Door zijn kaartinzicht en gevoel voor timing redt Bobby zich er bijna altijd uit. Met onderstaand slem, gemist door de tegenpartij, had hij geen enkele moeite:

West gever Noord OW kw. Schoppen 1073 Harten 54 Ruiten A4 Klaver H109743WestOost Schoppen - Schoppen B92 Harten 98732 Harten HVB10 Ruiten B975 Ruiten 10832 Klaver AV65 Klaver 82Zuid Schoppen AHV8654 Harten A6 Ruiten HV6 Klaver B Het bieden was simpel:

West Noord Oost Zuid pas pas pas 2Klaver1) pas 2Ruiten2) pas 2Schoppen pas 3Schoppen3) pas 4SA4) pas 5Ruiten5) pas 6Schoppen pas pas pas

1) sterk, nog ongedefinieerd, 2) relay, 3) opbouwend (2SA zou een second negative geweest zijn), 4) Blackwood, 5) 1 aas.

West startte met harten, Bobby nam meteen het aas, speelde in één moeite troefaas en RuitenA-H-V (harten weg uit dummy), troefde de tweede harten op tafel, trok de troef, claimde twaalf slagen en hervatte in het jiddish de conversatie met het gezelschap om zich heen. Herinneringen van vroeger uit Polen en uit Duitsland. Het spelen zelf nam nog geen 20 seconden in beslag.

    • Jan van Cleeff