Kunststof Van Besouw wordt overgenomen

GOIRLE, 21 JULI. De kunststofdivisie van het onlangs failliet verklaarde tapijt- en kunststoffenconcern Koninklijke Van Besouw wordt overgenomen door een groep van circa tien investeerders. Dit heeft curator J.H.Th. Veldman gisteren bekendgemaakt.

De investeerders leggen een bedrag van “zeker tien miljoen” gulden op tafel voor de kunststoffendivisie, aldus Veldman. Wie de investeerders zijn, zegt hij niet te weten. De curator heeft de onderhandelingen gevoerd met een woordvoerder van de groep. “De groep is zelfs nog niet helemaal geformeerd”, aldus Veldman. Het zou gaan om geldschieters van buiten de tapijt- en kunststoffenbranche. Met ingang van 1 oktober zal het bedrijf werk bieden aan 55 werknemers.

Het 150 jaar oude Koninklijke Van Besouw vroeg begin vorige maand surséance van betaling aan nadat het in acute liquiditeitsproblemen was geraakt door een verslechtering van de situatie op de tapijtmarkt en een verkrapping van de marges in de sector kunststoffen. De tapijtendivisie heeft zwaar te lijden onder de groeiende vraag naar harde vloerbedekking, zoals parket. Vorig jaar leed het bedrijf een verlies van 3,1 miljoen gulden op een omzet van 62,3 miljoen. In juni vroeg curator Veldman faillissement aan voor beide divisies. Bij Van Besouw kunststoffen en tapijten werkten in totaal 230 mensen.

Begin deze maand werd bekend dat de failliete tapijtendivisie van Koninklijke Van Besouw NV zelfstandig wordt voortgezet door de huidige directeur van deze divisie, F.G.M. van de Ven, en een groep particuliere financiers. Van de Ven neemt in de overgenomen delen van de tapijtendivisie, die een omzet van 27 miljoen gulden had, een minderheidsbelang. Twee investeringsmaatschappijen (Bunel en Vreedenlust Fund) krijgen ruim 75 procent en tapijtfabrikant Edel verstrekt een achtergestelde lening.