Kiptanui in Oslo snel op 3.000 steeple

OSLO, 22 JULI. Moses Kiptanui, een van de Keniaanse atletieksterren, is gisteren bij de Grand Prix van Oslo slechts 1,28 seconden verwijderd gebleven van zijn eigen wereldrecord op de 3.000 meter steeple. Kiptanui liep 8.03,36, de beste prestatie van het seizoen en de tweede aller tijden. In 1992 snelde hij in Zürich naar 8.02,08.

De 3000 steeple is een uitgesproken specialiteit van de Kenianen, van wie bijna onbekenden zo naar belangrijke titels plegen te lopen. Zo eindigden Kiptanui's landgenoten Sang, Barmasai en Keter in het Bislett-Stadion als tweede, derde en vierde.

Christopher Kosgei, 19-jarige landgenoot van Kiptanui en uit het niets gekomen, kondigde aan vanavond in het Belgische Hechtel het wereldrecord aan te vallen. Kosgei bleef elf dagen geleden in Stockholm, blootsvoets, gedurende twee kilometer in de buurt van het recordschema, maar had in de laatste kilometer enig verval en zag zich nog bijna achterhaald door Kiptanui. De laatste is nu zelfs houder van de beste drie tijden uit de geschiedenis. Zijn 8.05,25, gelopen in Rieti (1992) geldt als derde prestatie.

“Ik ben verslagen in Stockholm, maar dat kwam door een blessure in mijn dijbeen”, zei Kiptanui. “Nu voel ik me goed en heb ik echt zin om mee te doen aan de wereldkampioenschappen in Gothenburg. Vandaag dacht ik in de laatste honderd meter even dat ik het record ging pakken.”

De Duitser Raymond Hecht behaalde met de speer de indrukwekkende afstand van 92,60 meter, een nationaal record en de beste prestatie van het seizoen. Het record stond op 90,06, ook van Hecht. Zijn 92,60 is slechts 3,06 meter van het wereldrecord van de Tsjech Jan Zelezny. Dieter Baumann, olympisch kampioen op de 5000 meter, liep een Duits record op de 3000 meter: 7.33,56, 0,35 beter dan in 1991. Baumann is langdurig geblesseerd geweest en geholpen door de Nederlandse sportarts Peter Vergouwen.

De Amerikaan Michael Johnson excelleerde weer op de 400 meter, door een fantastische 43,86. Bij de Amerikaanse kampioenschappen liep hij 43,66. Johnson wil in Gothenburg de 200 en 400 meter winnen. Ook de prestaties op de 800 en 1500 meter waren indrukwekkend: 1.43,98 van Wilson Kipketer uit Kenia, 3.30,78 van Venuste Niyongabo uit Burundi. (ANP/IPA)