González: geen vroege verkiezingen

CADIZ, 22 JULI. De Spaanse premier Felipe González heeft gistermiddag uitgesloten dat hij onder druk van beschuldigingen dat hij betrokken zou zijn geweest bij het organiseren van doodseskaders nog dit jaar vervroegde verkiezingen uit zal schrijven. De minister-president deed zijn uitlatingen in een uitgebreide persconferentie naar aanleiding van beschuldigingen die eerder deze week werden geuit door zijn voormalige partijgenoot Ricardo Damborenea.

Laatsgenoemde gaf gisteren toe dat hij in de jaren tachtig betrokken is geweest bij het opzetten van de zogenaamde GAL. De leden van deze organisatie, operend binnen het Spaanse politie-apparaat, maakten zich ondermeer schuldig aan het vermoorden van een twintigtal mensen die zij verdachten van terreur-acties van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Damborenea, in de betrokken periode een van de Baskische socialistische leiders, verklaarde gisteren vescheidene malen met González over de GAL te hebben gesproken.

González ontkende gisteren in zelfverzekerde bewoordingen deze aantijging. De premier gaf evenwel toe aan de brede politieke druk om in het parlement vragen over de kwestie te beantwoorden. Volgende week donderdag zal het zomerreces van het Spaanse parlement hiervoor in een speciale zitting onderbroken worden.