Diner voor twee duurst in Tokio

Japan is het duurste land om uit eten te gaan. In de hoofdstad Tokio kost een diner voor twee gemiddeld 270 gulden, zo heeft het in Londen gevestigde onderzoeksbureau ECA berekend. Nederland staat op de lijst van 181 onderzochte landen op de 41ste plaats. Wie in Amsterdam met z'n tweeën uit eten gaat moet daarvoor gemiddeld 118 gulden betalen.

Tokio staat ver bovenaan de ranglijst. Nederland staat net onder Parijs, waar voor een etentje voor twee personen gemiddeld 123 gulden moet worden neergeteld. Nederland is daarmee net iets duurder dan Italië. In Rome kost een etentje voor twee gemiddeld 115 gulden. In Peking kost een tweepersoonsdiner 85 gulden. Het onderzoeksbureau ECA, Employment Conditions Abroad, berekent voor internationale bedrijven de kosten van het levensonderhoud in het buitenland. Aan de hand van de gegevens van het bureau kunnen bedrijven berekenen wat ze hun in het buitenland werkzame medewerkers voor salaris moeten betalen. Tot de kosten in het buitenland kan ook het schoolgeld behoren.