Berlusconi krijgt rivaal in medialand

ROME, 22 JULI. Voorlopig blijft het een strijd van David tegen twee Goliaths, maar geleidelijk aan probeert de Florentijnse filmproducent Vittorio Cecchi Gori een derde tv-blok te vormen in Italië, naast de drie zenders van de staatsomroep Rai en de drie commerciële zenders van oud-premier Silvio Berlusconi.

Een paar maanden geleden heeft Cecchi Gori de muziekzender Videomusic gekocht. Daar is een algemene zender bijgekomen, Telemontecarlo (TMC). Cecchi Gori neemt die over van de Ferruzzi-groep. Volgens het principe-akkoord dat donderdag is gesloten, geldt een richtprijs van 75 miljard gulden. Dat bedrag kan veranderen als duidelijker wordt hoeveel schulden TMC precies heeft.

Cecchi Gori heeft een forse portefeuille met films en wordt veel gebeld door prominente tv-makers die het liefst noch met Berlusconi noch met de Rai zouden werken. Een hoofdprobleem is dat zijn twee zenders niet overal te ontvangen zijn. Daardoor zweeft het kijkersaandeel van Telemontecarlo rond de twee procent. Samen halen ze niet meer dan 2,5 procent van de totale uitgaven voor tv-reclame op. Het is nog onduidelijk waar Cecchi Gori het geld vandaan denkt te halen voor de investeringen in zenders en verbetering van het programma-aanbod, dat bij TMC sterke uitschieters naar boven en naar beneden heeft.

Met de aankoop van TMC neemt Vittorio Cecchi Gori de handschoen op tegen Berlusconi, jarenlang een vriend en zakelijke partner van zijn inmiddels overleden vader Mario. Vittorio Cecchi Gori heeft vrij snel de contacten met Berlusconi verbroken toen hij de leiding kreeg over het produktiebedrijf. Eerder dit jaar schold hij hem uit voor een amorele en daardoor gevaarlijke opportunist.

De strijd tussen Berlusconi en Cecchi Gori speelt nu op drie fronten. Bij de commerciële tv komen de politiek en het voetbal. Cecchi Gori is senator voor de linkervleugel van de Italiaanse Volkspartij, de voormalige christen-democraten. Bovendien is hij eigenaar-president van de voetbalclub Fiorentina, een club uit de Serie A die meestal ver achterblijft bij het AC Milan van Berlusconi.

    • Marc Leijendekker