75ste Salzburger Festspiele

SALZBURG, 22 JULI. De organisatoren van de Salzburger Festspiele, die morgen beginnen, verwachten ongeveer 200.000 kaarten te verkopen voor het 's werelds duurste en meest prestigieuze culturele festival dat dit jaar voor de 75ste keer gehouden wordt in de Oostenrijkse stad. Dat is meer dan in voorgaande jaren. Gisteren is op het Domplein in Salzburg als 'ouverture' een opvoering gegeven van Jedermann (in een nieuwe regie van Peter Stein), het toneelstuk van Hugo von Hofmannsthal, waarmee het festival in 1920 begon. Op het toneelprogramma staat ook onder meer Tsjechovs Kersentuin. Voor het operaprogramma is festivaldirecteur Gérard Mortier erin geslaagd Jessye Norman in Schönbergs Erwartung te laten zingen. Mozarts Le Nozze di Figaro opent morgen het festival, in de regie van Luc Bondy en gedirigeerd door Nikolaus Harnoncourt. Verder staan nieuwe ensceneringen van Strauss' Der Rosenkavalier, Verdi's La Traviata met Ricardo Muti en Alban Bergs Lulu op het programma. De Salzburger Festspiele duren tot 31 augustus. (AFP)