Winst van Exxon explosief gestegen

Oliemaatschappij Exxon, Amerika's grootste olieconcern, heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een recordwinst behaald. Het netto resultaat kwam uit op 1,63 miljard dollar en was bijna tweemaal zo hoog als de 885 miljoen dollar van het tweede kwartaal van 1994.

Per aandeel steeg de winst van 0,70 tot 1,30 dollar, wat meer is dan de 1,15 dollar die de meeste analisten hadden verwacht. De kwartaalomzet van het concern groeide van 27,32 miljard tot 31,67 miljard dollar. Bestuursvoorzitter Lee R. Raymond verklaarde dat de winst is opgevijzeld door een verdrievoudiging van het resultaat in de chemische activiteiten. Ook hogere olieprijzen, grotere marges in de raffinage en verbeteringen in de koper- en steenkooldivisies droegen bij aan de winststijging.

Over de eerste zes maanden van dit jaar bedroeg de netto winst 3,29 miljard dollar. In dezelfde periode van het afgelopen jaar was dat 2,05 miljard dollar. De omzet nam in de verslagperiode toe van 53,28 miljard tot 61,65 miljard dollar.

Ook bij Occidental Petroleum leverde het tweede kwartaal een recordwinst op. Dit olieconcern maakte bekend netto 187 miljoen dollar te hebben verdiend tegen een verlies van 19 miljoen dollar in de overeenkomstige periode van 1994. De omzet bereikte de 2,7 miljard dollar in vergelijking met 2,2 miljard dollar in de tweede drie maanden van vorig jaar. Topman Ray Irani liet weten dat de winst bij olie, gas en chemie net zoals in het eerste kwartaal de goede gang van zaken in die sectoren weerspiegelt.