VS sluiten sancties tegen Nigeria niet uit

WASHINGTON, 21 JULI. De Verenigde Staten sluiten niet langer uit dat zij sanctiemaatregelen gaan nemen tegen Nigeria. Dat heeft George Moose, de Amerikaans onderminister van buitenlandse zaken voor Afrika, gisteren in de Senaat gezegd.

Washington is bereid om het bewind in Abuja hulp te verlenen als het stappen vooruit wil zetten op weg naar democratie, aldus de onderminister. “Maar als er sprake zou zijn van achteruitgang dan zijn we bereid om aanvullende maatregelen te nemen.” Moose wilde echter niet aangeven wat hij daaronder verstond. De hardste strafmaatregel zou een olieboycot zijn. Nigeria, dat door de voortdurende politieke instabiliteit door Westerse investeerders wordt gemeden, is afhankelijk van de export van olie om harde valuta te verdienen.

De uitspraken van Moose kwamen een dag nadat het bewind in Abuja geprotesteerd heeft bij de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk tegen 'vijandige activiteiten' van beide landen tegen Nigeria. Zowel Londen als Washington heeft kritiek geuit op een geheim militair proces tegen een vijftigtal Nigerianen die ervan worden verdacht een militaire staatsgreep te hebben voorbereid. Een aantal verdachten zou inmiddels de doodstraf hebben gekregen.

De Verenigde Staten hebben al twee jaar geweigerd om Nigeria op de lijst te zetten van landen die meewerken aan de bestrijding van de internationale drugshandel. Hierdoor komt het land alleen nog maar in aanmerking voor noodhulp en stemmen Amerikaanse afgevaardigden in internationale organisaties als de Wereldbank tegen het verlenen van kredieten aan Nigeria.

Volgens Moose heeft president Clinton dit jaar al enige keren een speciale afgezant naar het Westafrikaanse land gestuurd om te praten over de politieke crisis daar. Volgens bronnen bij het ministerie van buitenlandse zaken zou er de laatste zes maanden sprake zijn geweest van zeven missies die alle op niets zouden zijn uitgelopen. (AP, Reuter)