Vreemde valuta nu uit automaat

ROTTERDAM, 21 JULI. Bij 50 geldautomaten van de Rabobank kan de klant sinds het begin van deze maand buitenlandse valuta pinnen. Voorlopig gaat het daarbij alleen om Belgische francs en Duitse marken, maar binnenkort zullen ook andere valuta beschikbaar zijn. De Rabobank beschikt voorts over enkele honderden automaten waarop de nieuwe dienst nog dit jaar beschikbaar kan worden gesteld.

De Rabobank heeft tot de introductie van de nieuwe apparaten besloten, omdat een experiment in vijf grensgemeenten “de afgelopen drie maanden uiterst succesvol” is verlopen. “De klant was zeer tevreden en een aanzienlijk gedeelte van de klanten nam buitenlandse valuta niet langer aan de balie, maar bij de automaat op”, zegt Rabo-woordvoerder Van Mierlo.

Volgens de Rabobank is de klant bij de automaat goedkoper uit, omdat hij geen transactiekosten betaalt. Bovendien hoeft de vakantieganger niet in de rij te staan en neemt hij liever geld op in zijn eigen vertrouwde omgeving'', zegt van Mierlo. Tenslotte zijn de automaten aantrekkelijk, omdat de klant er 24 uur per dag terecht kan.

Omdat banken onderling moeten afrekenen voor transacties in vreemde valuta is de service voorlopig alleen beschikbaar voor klanten van de Rabobank. Bij de automaten kan Duits geld worden opgenomen in coupures van 100 Duitse mark en 1000 Belgische franc (minimaal 2000 BF). Binnenkort komen apparaten op de markt waar vier verschillende valuta beschikbaar zijn. Rabokantoren kunnen dan zelf kiezen welke valuta zij via de automaat beschikbaar willen stellen.

Directeur L. Zelders van de GWK-Bank erkent dat de nieuwe automaten voordelen bieden. Hij verwacht niet dat de Rabobank met de nieuwe dienst marktaandeel van de grenswisselkantoren kan afsnoepen. “Elke bankinstelling die vreemd geld verkoopt is voor ons een concurrent, hoe dat gebeurt maakt niet uit”, zegt hij. De GWK-directeur is meer verontrust over de opkomst van 'plastic geld', dat toeristen in staat stelt met de pin-pas op hun vakantielokatie vreemd geld uit de muur te halen. Het gebruik van pin-automaten in het land van bestemming neemt volgens Zelders nog steeds explosief toe.

“GWK exploiteert sinds enkele jaren geleden een vergelijkbare automaat in de grensplaats Bocheltz tussen Heerlen en Aken”, zegt Zelders. GWK heeft voorlopig geen andere 'vreemde valuta-automaten' in gebruik genomen, omdat de apparaten een hoge investering vergen. Zelders meent dat vakantiegangers de GWK-kantoren zullen blijven bezoeken, omdat zij voor andere produkten, zoals reischeques en verzekeringen alleen aan de balie terecht kunnen.

Volgens de Rabobank passen de nieuwe automaten in de trend om transacties met weinig toegevoegde waarde door apparaten te laten afhandelen. Wanneer werknemers het standaard dienstenpakket overlaten aan de techniek, kunnen zij bij andere diensten meer tijd besteden aan de wensen van de klant.