Vierdaagse eindigt in een tropische hitte

NIJMEGEN, 21 JULI. Onder tropische omstandigheden is vanmiddag de 79e Vierdaagse van Nijmegen geëindigd. De ruim 31.000 wandelaars die vanmorgen aan de laatste wandeldag begonnen, kregen een uur extra de tijd de eindstreep te halen. Zodoende konden de lopers onderweg voldoende extra rust nemen en veel water drinken.

Volgens de weervoorspellingen zouden vanaf het middaguur in Nijmegen 'tropische' omstandigheden heersen, met bewolking en zeker 35 graden Celsius, bij een hoge luchtvochtigheid en kans op onweer. De verwachte 250.000 belangstellenden langs de route bij de feestelijke intocht in Nijmegen zullen hiervan hinder ondervinden, zo verwachtte vanmorgen een woordvoerder van de KNBLO, organisator van de Vierdaagse.

Op dinsdag, de eerste dag van de Vierdaagse, verschenen 34.073 wandelaars aan de start. Daarvan zijn er na drie dagen 2.105 uitgevallen. In het wandellegioen rijden zeven rolstoelers mee. Het team startte met tien deelnemers. De afvallers lieten het met name wegens technische problemen afweten. Als de zeven rolstoelers de eindstreep halen, krijgen zij van de stichting 'Independent Living' een eigen medaille. De KNBLO wil geen Vierdaagse-kruis aan de gehandicapten uitreiken, omdat zij buiten het reglement deelnemen.

Datzelfde geldt volgend jaar ook voor een groep verstandelijk gehandicapten uit Groesbeek, voor wie de organisatie al 25 jaar een uitzondering maakt. De groep mag namelijk tien kilometer minder dan verplicht lopen en krijgt toch een medaille, wat volgens de begeleiders erg belangrijk is voor de verstandelijk gehandicapten. Dat is in 1996 afgelopen, omdat het volgens de organisatie nodig is één lijn te trekken. Er zouden zoveel groepen om dispensatie van de regels gaan vragen, dat dat niet meer kan worden toegestaan.

Overigens vond de warmste Vierdaagse in 1972 plaats, toen de temperatuur dagelijks tot rond de 30 graden steeg. Toen zijn ook wandelaars door de warmte overleden. Sinds 1950 is het tijdens de Vierdaagse meestal vrij koel geweest met regenperiodes en hevige buien. Zwaar onweer is alleen in 1992 eerder voorgekomen. Tot dusver vielen de meeste wandelaars uit in 1979, 3.467.