Verkoop Docdata levert Begemann 67 miljoen op

De verkoop van dochterbedrijven Docdata en Industrial Automation Group (IAG) levert Begemann 67 miljoen op. Daarmee is het industriële conglomeraat een aardig eind op weg bij de sanering van de schuldenlast. In totaal wil Begemann, in overleg met de banken, dit jaar zeker 200 miljoen binnen halen met de verkoop van bedrijfsonderdelen en onroerend goed.

Gisteren meldde Begemann dat er een definitief akkoord was bereikt met het management van Docdata/IAG over de verkoop van Docdata in Den Bosch en IAG in Veldhoven. De verkoop zal geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid van de betrokken 450 personeelsleden van beide ondernemingen. Het management van Docdata/IAG weet zich bij deze transactie gesteund door een financieel consortium onder leiding van CVC Capital Partners. Samen nemen zij alle aandelen van Docdata en IAG over.

Docdata maakt en distibueert compact discs, zowel voor consumenten als voor professionele doeleinden. De belangrijkste activiteit van IAG is het automatiseren van produktieprocessen, onder andere met behulp van lasertechnologie.

Met de aanstaande verkoop van Docdata komt een einde aan de bijzondere relatie tussen de cd-fabriek en de gebroeders Van den Nieuwenhuyzen, de oprichters van Begemann. Docdata, opgericht in 1976 en in 1984 naar de effectenbeurs gebracht, was een van de vele geflopte automatiserings- en uitvindersfondsen die in de jaren tachtig een ware plaag vormden op de Amsterdamse beurs. De Van den Nieuwenhuyzens kochten het fonds in 1991 en brachten er een cd-perser in onder.

Docdata heeft behalve de vestiging in Den Bosch, ook vestigingen in Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Volgens het jaarverslag van Begemann heeft de dochter in 1994 “een bijzonder goed jaar achter de rug”. Zowel omzet als netto resultaat groeide met 16 procent. In 1993, het laatste jaar dat Docdata een afzonderlijk jaarverslag publiceerde, bedroeg de omzet 60,2 miljoen en de netto winst 5,4 miljoen.