Stiptheidsacties Transavia zijn voorlopig opgeschort

ROTTERDAM, 21 JULI. De acties bij Transavia zijn voorlopig opgeschort. Het voorstel van de Transavia-directie om met behulp van onafhankelijke bemiddelaars een oplossing voor het conflict te zoeken, is gisteravond door de leden van de Vervoersbonden FNV en CNV geaccepteerd. “Onze leden zijn bijzonder loyaal aan het bedrijf en de passagiers, aldus een woordvoerdster van de vervoersbond CNV.

Transavia moet wel haast maken met de bemiddelingsprocedure. De bonden hebben de directie 48 uur de tijd gegeven om geschikte kandidaten te vinden. Dat betekent dat dit weekeinde in ieder geval geen acties zullen plaatsvinden. Als de bemiddelingsprocedure niet mocht lukken, zijn de eerste vertragingen op z'n vroegst dinsdagavond te verwachten. Vandaag voeren de bonden overleg met de luchtvaartmaatschappij over de voorwaarden waaraan de bemiddeling moet voldoen. Welke kandidaten in aanmerking komen, is nog niet duidelijk.

Het conflict draait om de nieuwe CAO voor het technisch personeel en het grondpersoneel (circa 500 werknemers). Een deel van de werknemers is niet tevreden met de aangeboden loonsverhoging. Het voorstel van Transavia om een deel van de loonsverhoging via eenmalige uitkeringen te verstrekken, is bij de leden van de Vervoersbonden FNV en CNV op fel verzet gestuit. Zij eisen een structurele loonsverhoging ter hoogte van de prijscompensatie.

Volgens Transavia liggen de partijen in feite al dicht bij elkaar. Bemiddeling moet volgens de onderneming tot een oplossing kunnen leiden. Wanneer nader overleg geen resultaat oplevert, gaan de bonden verder met de voorgenomen acties.