Ritsma en Zandstra vangen bot bij bond

AMERSFOORT, 21 JULI. Er is komend seizoen voor Rintje Ritsma en Falko Zandstra geen ruimte voor reclame-uitingen van privé-sponsors op hun schaatspakken. Ten hoogste kunnen de rijders een hogere vergoeding tegemoet zien uit het zogeheten sportliedenfonds. Voorstellen hiertoe worden dinsdag op voordracht van het sectiebestuur behandeld door het bondsbestuur van de KNSB.

Het Friese schaatsduo verklaarde gisteren dat voor hen de maat vol is wat betreft de in hun ogen onduidelijke honorering. Tevens willen zij contracten afsluiten met nieuwe sponsors. “Bij elke werkgever weet je precies waar je aan toe bent, bij de KNSB niet”, aldus Rintje Ritsma. De schaatsers hebben de bond een ultimatum gesteld van 1 augustus. Is er voor die datum in hun ogen geen bevredigende oplossing gevonden, dan zullen zij de mogelijkheden onderzoeken zich buiten de kernploegen om, die vandaag zonder de twee toppers met de trainingen zijn begonnen, voor te breiden op de grote toernooien.

De rijders vangen bot bij de bond waar het gaat om verruiming van de sponsormogelijkheden. De bepalingen van de Internationale Schaats Unie geven toestemming voor reclameuitingen van twee grote sponsors en een kledingsponsor. De bond is gebonden aan bestaande contracten. Directeur Jurjen Osinga van de KNSB: “Als Rintje Ritsma en Falko Zandstra niets zien in ons vergoedingen- en premiestelsel dan houdt het helaas op. Wellicht dat we de bonuspot voor het Europees en wereldkampioenschap met ingang van het komende seizoen wat opkrikken. Als zij zich daar niet in kunnen vinden, is het einde verhaal. Een typisch geval van jammer. Rintje Ritsma en Falko Zandstra kunnen hun populariteit niet verzilveren ten koste van de hele bond. Het grootste deel van de bijdrage van sponsor Aegon gaat al naar de langebaan. Maar wij hebben ook nog te maken met andere secties zoals marathon, kunstrijden en shorttrack.”

De pot van sportliedenfonds is momenteel jaarlijks gevuld met 420.000 gulden. Osinga becijfert dat Ritsma van dit bedrag op basis van zijn prestaties van vorig seizoen ongeveer een ton incasseert. Daarnaast ontvangt hij nog een ondersteuning van NOC*NSF en de bijdragen van zijn privésponsors. Alle rijders krijgen een basisvergoeding van achttienduizend gulden.

Ritsma en Zandstra zullen om deel te nemen aan het EK of WK zich moeten schikken naar de regels van de bond. Tenzij zij uitkomen voor een andere schaatsbond.