Recordwinst voor KLM-partner Northwest Airlines

Northwest Airlines, de Amerikaanse partner van KLM, heeft de hoogste kwartaalwinst in de geschiedenis van het bedrijf geboekt. In het op 30 juni afgesloten tweede kwartaal boekte het bedrijf een netto winst van 104,8 miljoen dollar. Het vorige record van 71,3 miljoen dollar werd in het tweede kwartaal van 1994 gehaald.

De netto halfjaarwinst steeg met 19,7 procent van 89,6 miljoen tot 107,4 miljoen dollar. Het bedrijfsresultaat over het tweede kwartaal steeg van 207,8 miljoen naar 247,6 miljoen dollar en over de eerste zes maanden van 328,3 miljoen naar 382,7 miljoen dollar.

De goede resultaten zijn vooral te danken aan omzetverbetering. De omzet steeg met 8,8 procent van 2,1 miljard dollar in het tweede kwartaal van 1994 tot bijna 2,3 miljard dollar. Northwest vervoerde 8,4 procent meer passagiers en vracht.

De beladingsgraad in juni beliep 77 procent en over het kwartaal genomen 72,4 procent. Daarnaast profiteerde Northwest van de gestegen tarieven. Ook Northwest Cargo draait krachtig met een omzet van 189 miljoen dollar, een verbetering van 4,5 procent vergeleken met het tweede kwartaal van 1994.

Volgens topman John Dasburg groeide het verkeer op Memphis, het derde Amerikaanse knooppunt van Northwest, flink. KLM voert sinds eind juni met Northwest vier keer per week een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam op Memphis uit. Het is de eerste intercontinentale lijndienst op deze Amerikaanse stad. Dasburg heeft verder hoge verwachtingen van de zeven nieuwe diensten op Canada en de non-stopvlucht tussen Detroit en Londen, die onmiddellijk winst opleverde.

Northwest kondigde verder aan dat dit najaar de frequentie van de met KLM uitgevoerde dienst tussen Schiphol en Washington wordt verhoogd van drie naar zeven keer per week. Northwest is voor 25 procent eigendom van KLM. Het boekjaar 1994/95 leverde voor de Nederlandse maatschappij een netto winst van 470 miljoen op.