Principe-akkoord VS en Japan over luchtvracht

TOKIO/LOS ANGELES, 21 JULI. De Verenigde Staten en Japan hebben vanmorgen een principe-akkoord bereikt over het luchtvrachtverkeer tussen beide landen. De overeenkomst maakt het onder meer mogelijk dat Amerikaanse toestellen via Japan vliegen om hun vliegroutes naar Azië uit te breiden.

Beide landen zijn overeengekomen het uit 1952 daterende luchtvaartverdrag open te breken. In september zullen onderhandelingen starten over onderdelen van het luchtvrachtverkeer die binnen zes maanden moeten zijn afgerond. Het passagiersvervoer komt tijdens aparte bijeenkomsten in maart 1996 aan de orde.

Amerikaanse vrachtbedrijven hadden aangedrongen op meer vrijheid om Japan te gebruiken als tussenstation voor de routes naar Azië. De Amerikaanse regering meende dat dit op grond van het verdrag van 1952 mogelijk moest zijn. Maar de Japanse regering verzette zich hiertegen. Volgens haar bevoordeelt deze bilaterale overeenkomst Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen op een oneerlijke manier, omdat zij meer vluchten uitvoeren. Het verdrag van 1952 staat Amerikaanse en Japanse luchtvaartmaatschappijen toe bij tussenstops passagiers in beide landen op te pikken en te laten uitstappen.

De Japanse minister van handel, Shikuza Kamei, onderhandelde sinds donderdag in Los Angeles met de Amerikaanse onderminister van transport, Federico Pena. Beide partijen hadden met sancties gedreigd. Vorige maand werden sancties in een conflict over de import van Amerikaanse auto's en auto-onderdelen door een akkoord op het nippertje voorkomen.

Het conflict spitste zich toe op de speelruimte voor het Amerikaanse bedrijf Federal Express. “Dit akkoord zal Federal Express in staat stellen een zeer strategisch netwerk in dat deel van de wereld op te bouwen, dat geen ander bedrijf heeft,” aldus Pena. Kamei verklaarde dat naar een evenwicht op een hoger niveau zal worden gezocht.

De nieuwe routes voor Federal Express kunnen worden opengesteld, zodra de noodzakelijke documenten zijn getekend. Vandaag zouden gesprekken worden voortgezet. Pena verklaarde dat functionarissen van beide landen zullen spreken over de mogelijkheid voor Japanse luchtvaartmaatschappijen een route open te stellen tussen Osaka en Chicago. Verder zal een agenda worden opgesteld voor gesprekken over de liberalisering van de regels voor alle vrachtroutes tussen beide landen. (AP, AFP, Reuter)