Optimisme op het Damrak is teruggekeerd

AMSTERDAM, 21 JULI. Op de Amsterdamse effectenbeurs keerde vanmorgen het optimisme weer terug. Na de sterke daling gisteren van de graadmeter, vooral door de mineurstemming in New York, noteerde de AEX-index vanmorgen 3,91 punten hoger op 455,84 punten.

AMSTERDAM Aanleiding van het herlevend optimisme op het Damrak was het sterkere slot van Wall Street gisteravond. Ook de aantrekkende dollarkoers en de vaste obligatiemarkt waren een stimulans. Bij de hoofdfondsen was Polygram een opvallende stijger, met een plus van 3,90 op 99,20 gulden. Het platen- en filmfonds is de afgelopen dagen vooral geliefd bij beleggers uit de Verenigde Staten. Polygrams moeder, Philips, klom 1,60 op tot 78,30. Een winst van 1,90 was er verder voor Unilever en Akzo Nobel, met tussenkoersen van respectievelijk 208,10 gulden en 201 gulden. Akzo's branchegenoot DSM won 1,40 op 142,60 gulden. De Olies waren vast met een winst van 1,30 op 191,10 gulden.

Op de binnenlandse markt blijft de producent van chipmachine's ASM Lithography het goed doen. Het fonds steeg ruim 6 procent, oftewel 4,30, tot 73,50. Van Besouw klom zeven dubbeltjes tot 4,45. Een plus van zeven gulden was er voor Hollandsche Beton Groep, die tussentijds 292 noteerde, na berichten over een schikking met de Duitse overheid over een mislukt bouwproject. Het bedrijf ontkent deze berichten overigens ten stelligste.

Op de valutamarkten is de koers van de dollar gestegen. De Amerikaanse munt noteerde in Amsterdam rondom het middaguur 1,5535 gulden, tegen een slotkoers van 1,5445 gisteren. Het koersherstel is vooral te danken aan agressieve dollaraankopen door de Japanse centrale bank tijdens de handel in Tokio. De bank greep in toen de dollarkoers dreigde weg te zakken onder de 88 yen. In afwachting van verdere interventies en een mogelijke renteverlaging in Japan zullen handelaren zich terughoudend tonen, is de verwachting. Europese valutahandelaren verwachtten dat in navolging van de Japanse centrale bank de Amerikaanse centrale banken de dollarkoers zullen steunen met interventies.

NEW YORK Op Wall Street is de Dow Jones-index gisteren 12,68 punten hoger gesloten op 4641,55 punten. Deze winst kwam pas in het laatste uur van de handel tot stand.

Weinig beleggers durfden hun nek uit te steken na de schrik die de koersval van de aandelen de voorgaande twee dagen had veroorzaakt. De technologiefondsen die het grote verlies hadden aangezwengeld, deden het gisteren echter weer beter. Aanleiding was onder meer computerfabrikant Compaq die beter dan verwachte kwartaalcijfers publiceerde. Ook de record kwartaalcijfers van autofabrikant GM en Amerika's grootste olieproducent Exxon, twee zwaargewichten in de Dow Jones-index, stimuleerden de handel. De winst per aandeel van Exxon steeg van 0,70 tot 1,30 dollar.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs liep vandaag de Nikkei-index op dankzij vraag van binnenlandse en buitenlandse beleggers die vooral geïnteresseerd waren in technologiefondsen zoals Nintendo en Sony en bouwfondsen. De beursindex eindigde 135,67 punten hoger op 16.589,09 punten.