Onrust in Taiwan door Chinese raketoefening

TAIPEI, 21 JULI. De Taiwanese president Lee Tenghui heeft gisteren in een reactie op de aangekondigde Chinese proefnemingen met raketten voor de Taiwanese kust gezegd dat de soevereiniteit van zijn land niet kan worden bedreigd. De Hongkongse krant Eastern Express schrijft vandaag dat China later dit jaar ook van plan is marine-oefeningen te houden bij de omstreden Spratly-eilanden in de Zuidchinese Zee.

Dit bericht komt op de dag dat de Chinese proeven in de Oostchinese Zee, 140 kilometer ten noorden van Taiwan, zouden beginnen. Het besluit over de marine-oefeningen is volgens de krant gelijktijdig met dat over de rakettest genomen in midden maart.

“We moeten niet in paniek raken door één of twee militaire oefeningen. Ons land moet standvastig blijven”, aldus de Taiwanese president gisteren in een toespraak die direct door de televisie werd uitgezonden.

De proefnemingen met de raketten worden door waarnemers gezien als een vuist richting de Verenigde Staten en Taiwan na het bezoek van de Taiwanese president aan de VS vorige maand. De Volksrepubliek China beschouwt Taiwan als rechtmatig deel van zijn grondgebied en verbiedt landen waarmee Peking diplomatieke relaties onderhoudt officiële contacten aan te gaan met Taiwan.

Maar president Lee zei gisteren: “We kunnen onszelf geen beperkingen opleggen en moeten op een pragmatische manier de internationale gemeenschap binnengaan om onze bewegingsruimte te vergroten en een redelijke internationale status te verkrijgen.”

In Taiwan hebben de aangekondigde Chinese proefnemingen voor onrust gezorgd. De beurskoersen zijn sinds de aankondiging afgelopen dinsdag in twee dagen met zeven procent gedaald om zich vandaag weer te stabiliseren. “De markt zal zich in de nabije toekomst bewegen in overeenstemming met elke stap die China neemt”, aldus een analist in Taipei. In de noordelijke havenstad Suao zijn vandaag alle vissersschepen binnengaats gebleven.

China zelf probeerde gisteren de gemoederen tot bedaren te brengen door te stellen dat de huidige proefnemingen geen dreiging zijn en China slechts geweld zal gebruiken als Taiwan zich onafhankelijk verklaart of door een derde land wordt binnengevallen.

De Indonesische minister van buitenlandse zaken, Ali Atalas, heeft gisteren tijdens een gesprek met premier Li Peng in Peking gezegd dat China geen bedreiging vormt voor de Aziatische regio. “De groei van China draagt bij aan de regionale en wereldvrede. De these van de 'Chinese dreiging' is onhoudbaar', aldus Atali. (Reuter,AP,AFP)