Onderzoek beurs naar Smit Trafo

ROTTERDAM, 21 JULI. Het controlebureau van de Amsterdamse effectenbeurs start een onderzoek naar de beursintroductie en daaropvolgende koersval van Smit Transformatoren. Dit hebben doorgaans betrouwbare bronnen binnen de beurs vanmorgen bevestigd.

ABN Amro, die de beursintroductie vorig jaar herfst begeleidde, nam maandag de ongebruikelijke stap om gedupeerde beleggers een schadevergoeding aan te bieden. Dat kan de bank ongeveer 40 miljoen gulden kosten. De aandelen van Smit Transformatoren gingen naar de effectenbeurs voor een koers van 45 gulden per aandeel. Dit jaar meldde Smit een serie tegenvallers, waaronder een “beperkt” verlies in het afgelopen eerste halfjaar, en daalde de koers naar 24 gulden.

Volgens critici heeft ABN Amro bij het opstellen van het emissieprospectus van Smit Transformatoren “ernstige beoordelingsfouten” gemaakt. Deze zouden met name betrekking hebben op een te positieve inschatting van de winstverwachting. In het prospectus schrijft de bank onder meer dat “vanuit een solide positie ook de komende jaren Smit Transformatoren de stijgende winstlijn doortrekt”. Smit Transformatoren (445 werknemers) boekte vorig jaar een recordwinst van 12 miljoen gulden op een omzet van 155 miljoen gulden.

Het is, voor zover bekend, de tweede keer dat het controlebureau van de beurs achteraf een prospectus onderzoekt. In het najaar van 1992 vroeg de effectenbeurs het toenmalige bankiershuis Pierson Heldring & Pierson opheldering over de tekst van het emissieprospectus van Fugro. Dit ingenieursbureau was onder Piersons leiding in maart 1992 naar de beurs gebracht. De zwaar overtekende emissie werd vooral een succes door de zonnige toekomstverwachting voor Fugro.

Echter, in plaats van de voorspelde forse winsstijging presenteerde Fugro al vier maanden na de introductie slechte cijfers, vooral veroorzaakt door tegenvallers in de Golf van Mexico bij een dochteronderneming. Op de beurs verloor het ingenieursfonds op een dag ruim 40 procent in waarde.

Het controlebureau stelde daarop een onderzoek in. Het vroeg zich af of deze ontwikkeling niet te voorzien was geweest. Uit het onderzoek van het prospectus bleek niet dat Pierson onzorgvuldig was geweest.

    • Hendrik Jan van Oostrum