OMGEKEERDE ANANASTAART

Deze Noordamerikaanse taart lijkt wel op de Franse “tarte Tatin” en is er misschien wel een variant van. Het verschil tussen de twee is dat tarte Tatin een korst- of zandtaartdeeg heeft en dat deze omgekeerde taart van een beslag wordt gebakken.

Voor een taart van 30 cm doorsnede:

100 gram boter

150 gram donkerbruine basterdsuiker

circa 700 gram plakken verse ananas

Beslag:

150 gram bloem

1 dessertlepel bakpoeder

4 eieren, gescheiden

2 theelepels, vanille-essence

15 gram boter, gesmolten

200 gram fijne tafelsuiker

cognac of rum (desgewenst)

Doe de boter in een vuurvaste aardewerk taartvorm van 30 cm doorsnede en laat de boter op een laag vuur smelten. Voeg de basterdsuiker toe en laat onder regelmatig roeren sudderen tot de suiker is opgelost. (U kunt dit ook in een koekepan doen en het boter-suikermengsel daarna in de taartvorm doen.) Schik de plakken ananas in een decoratief patroon op het suikermengsel. Snijd één of twee plakken in stukken om de 'gaatjes' te bedekken. Maak het beslag. Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom. Doe de eierdooiers in een andere kom en klop er de vanille-essence en gesmolten boter door. Doe de eiwitten in een grote kom (liefst een koperen) en klop ze tot stijve maar niet droge pieken. Klop de suiker met één eetlepel tegelijk door de stijve eiwitten. Klop er dan geleidelijk het dooiermengsel door. Klop er daarna met één eetlepel tegelijk het bloemmengsel door. Schep het beslag over de ananas en zet de taart circa 30 minuten in een op 180ß8C voorverwarmde oven, of tot de taart goudbruin is en stevig aanvoelt. Neem de taart uit de oven en stort hem onmiddellijk uit op een groot bord. Laat de vorm circa 5 minuten op de taart zitten voor u hem eraf haalt zodat het suikermengsel de taart bedekt. Sprenkel desgewenst cognac of rum over de taart en serveer warm of op kamertemperatuur.

    • Kim Maclean