Moslimrebellen in Kashmir eisen recht gijzelaars te doden

NEW DELHI, 21 JULI. De islamitische groepering die al bijna drie weken vijf buitenlandse toeristen vasthoudt in het door India bestuurde deel van Kashmir, heeft vanmorgen opnieuw gedreigd de gijzelaars te zullen doden als New Delhi niet snel tegemoet komt aan haar eisen. Intussen kwamen bij gewelddadigheden in de provincie, waaronder een bomaanslag in de stad Jammu, zeker 36 mensen om het leven.

“India kan de buitenlandse toeristen wel vergeten”, aldus een verklaring die Al-Faran per fax zond aan enkele persbureaus. “India is er verantwoordelijk voor als ze worden gedood.” De onderhandelingen met de Indiase regering zijn volgens de guerrillastrijders afgebroken zonder resultaat.

Volgens de separatistische moslims verleent de islam hun het recht om hun gijzelaars, twee Britten, een Amerikaan, een Duitser en een Noor, te doden. Al-Faran had voorts scherpe kritiek op de internationale gemeenschap omdat die onvoldoende druk op India zou hebben uitgeoefend de militante moslims ter wille te zijn.

Al-Faran, een organisatie die voor de ontvoering onbekend was, eist vooral van de Indiase autoriteiten dat die twintig gevangen separatistische moslims vrijlaat. India heeft dat geweigerd en woordvoerders in New Delhi zeggen dat het in deze houding wordt gesteund door de Westerse landen. Indiase troepen speuren nog steeds het gebied bij het plaatsje Pahalgam, ten zuiden van de hoofdstad Srinagar, af naar de gijzelaars, al heeft Al-Faran gewaarschuwd dat hierdoor de levens van de gijzelaars extra gevaar lopen.

Ook enkele meer gematigde groeperingen in Kashmir, zoals het Bevrijdingsfront van Jammu en Kashmir (JKLF), hebben zich in het openbaar tegen de ontvoering van de buitenlanders uitgesproken. Ze menen dat de kwestie afbreuk doet aan hun strijd voor zelfbeschikking in Kashmir.

De spanning in de provincie Jammu en Kashmir, zoals die voluit heet, is intussen verder opgelopen door een bomaanslag gisteravond in het centrum van de vooral door hindoe's bewoonde stad Jammu. Zeker zestien mensen kwamen daarbij om het leven. De bom was vermoedelijk verborgen in een scootertaxi. Bij andere confrontaties tussen de Indiase troepen en separatistische moslimstrijders in Jammu en Kashmir kwamen twintig mensen om het leven.