Mijn vingers zijn soldaatjes; Uitslag Muziekprijsvraag

Met alle kinderen die meededen aan de Muziekprijsvraag zouden we gemakkelijk het Kinderpaginaorkest kunnen oprichten. Het wordt misschien een beetje een gek orkest, met cello's, een hoorn, een cornet, een klarinet, dwarsfluiten, een saxofoon, gitaren en een heleboel violen, piano's en blokfluiten. Toch zou zo'n orkest een goed idee zijn, want het leukste aan muziek vinden kinderen het samen met anderen spelen.

Meer dan vijftig kinderen schreven naar de Kinderpagina over hun ervaringen met muziek. Marjolein van Poppel (11) speelt maar liefst drie instrumenten. Ze vindt muziekmaken vooral leuk omdat je kunt ontspannen van al het huiswerk. Maar ook voor muziek moet je huiswerk maken. Dat bevalt Marc Soeters (9) niet. Toch vindt hij cello spelen hééééééél leuk. Johanna de Vos (6) speelt viool (op een instrument dat gebouwd is door haar oom) en vindt studeren ook stom. Toch gaat ze graag naar vioolles, want als ze klaar is krijgt ze een dropje. Net als Erica van Eeghen (9). Willemijn Eggen (11) uit Dedemsvaart vindt notenlezen moeilijk, maar dat heeft ze er wel voor over. Want volgens haar hoort muziek bij het leven. Martine de Ridder (7) uit Maarssen speelt blokfluit en wil als ze het heel goed kan op de kindermarkt gaan zitten om geld te verdienen.

Pauline Vos (8) wilde al vanaf haar derde contrabas spelen, maar dat mocht pas als ze zeven zou zijn. Daarom nam ze toch maar pianoles. En nu wil ze daar niet meer vanaf. Want ze heeft een hele lieve leraar: 'Hij zegt bijvoorbeeld dat je pols de commandant is en je vingers soldaatjes.'

Een paar kinderen namen geen genoegen met cello's en piano's en al die andere instrumenten die al bestaan. Zij bedachten iets nieuws. Anouk Ruhaak (11) verzon de slagrammel. Dat is een soort beker waar rijst in zit en die daardoor rammelt. Op een cassettebandje staat zelfs hoe het instrument gemaakt moet worden. Daarop heeft ze ook nog muziek opgenomen en een mooi zelf verzonnen liedje. Carla van der Pol (8) bedacht een instrument dat eigenlijk vooral voor dieren is bedoeld. 'Om te laten horen dat je hun vriend bent en waarmee je ze kunt temmen.'

Eva Stokhuyzen (8) speelt viool, maar zou liever op een instrument spelen 'dat alle instrumenten ter wereld heeft'. Ze vindt muziek pas echt leuk als ze een beetje verdrietig is. Met vrolijke muziek kan ze dan weer vrolijk worden. Ook Max Maloney (9) heeft een instrument bedacht waarin bijvoorbeeld een viool, een orgel, een saxofoon en nog veel meer instrumenten zitten. Hij noemt hem de combinator.

Pepijn Lanen (12) is de zanger van een popband. Hij gaat binnenkort elektrische gitaar spelen. Dat wordt nog wel een probleem want zijn band bestaat dan uit drie gitaristen, zonder drummer. Pepijn vond de koorschool in Utrecht een hel, maar hij geeft toe dat hij er wel goed heeft leren zingen. Hij is ook rapper:

Hallo ik ben Jezus, de zoon van God

en ik sta hier te rappen in een muffe

oude grot

Aan m'n nek hangt een ketting met een

kruis eraan

Ik had te gekke sneakers, maar die zijn

nu naar de maan

Winnaar is Jotte Hof (9) uit Krommenie geworden . Hij speelt saxofoon en weet heel goed uit te leggen waarom muziekmaken zo leuk kan zijn: 'Als ik saxofoon speel en ik ben boos, waait alles uit mijn hoofd.' Jotte krijgt de cd-bon van 50 gulden.