Frankrijk waarschuwt Japan voor slechtere relatie

PARIJS, 21 JULI. Frankrijk heeft Japan gewaarschuwd voor een verslechtering van de relatie tussen beide landen, wanneer de regering in Tokio oproept tot een consumentenboycot van Franse produkten.

Japan wil dat Frankrijk afziet van de hervatting van kernproeven op het koraaleiland Mururoa. De Japanse premier Murayama heeft deze week Frankrijk beschuldigd van “verraad van de non-nucleaire landen” en aangekondigd dat aan het Japanse parlement een resolutie zal worden voorgelegd waarin de hervatting van de kernproeven krachtig wordt veroordeeld. Hij deed dit na onder meer aanhoudende druk uit vooral de kleinste regeringspartij in zijn coalitie om de Franse kernproeven af te wijzen. Minister van financiën Masayoshi Takemura van de kleinste regeringspartij, de Sakigake, riep op Franse produkten te boycotten uit protest tegen de kernproeven, terwijl minister van wetenschap Makiko Tanaka van de Liberaal Democratische Partij (LDP) de veroordeling door het Japanse parlement die premier Murayama voorstaat, niet krachtig genoeg vindt. Volgens Tanaka moeten de kernproeven buiten Parijs worden gehouden als ze inderdaad zo onschadelijk zijn als de Franse regering meent.

Vandaag hebben 47 parlementariërs van de Sociaal Democratische Partij, de derde regeringspartij, en de Sakigake opgeroepen Franse produkten te boycotten en de Japanse ambassadeur in Frankrijk terug te roepen. Het Japanse Lagerhuis telt 511 parlementariërs, het Hogerhuis meer dan 250.

In Japan zijn komende zondag verkiezingen voor het Hogerhuis. Japanners staan over het algemeen afwijzend tegenover kernwapens. Begin augustus zal worden herdacht dat vijftig jaar geleden de steden Hiroshima en Nagasaki kort na elkaar door Amerikaanse atoombommen werden verwoest.

Premier Murayama verklaarde gisteren dat de Japanse regering niet officieel tot een consumentenboycot zal oproepen. De Franse regering ontbood desondanks gisteren de Japanse ambassadeur op het ministerie van buitenlandse zaken en deelde mee, dat het Franse besluit acht kernproeven te houden tussen september en april volgend jaar, onherroepelijk is. De Japanse ambassadeur werd gezegd dat de “excellente relaties” tussen beide landen zouden verslechteren als een consumentenboycot een feit zou worden.

Kort daarop ontbood de Japanse regering de Franse ambassadeur in Tokio om duidelijk te maken dat Japan onverkort tegenstander blijft van de Franse kernproeven. (AP, Reuter)