Een kanon voor Lego

Ze zullen thuis wel eens zeggen dat je niet steeds achter de computer moet zitten. Lees een boek, ga buiten spelen! Of doe iets met Meccano of Lego, daar kun je mee voor de dag komen. Hier is een grensgeval: het verkennen van de Lego-wereld op Internet, het internationale computernetwerk.

Liefhebbers van de Deense blokjes hebben een hoofdkwartier op het World Wide Web, het handige deel van Internet dat je met de muis kunt besturen. Bel met de computer je Internetorganisatie, start je WWW-programma (Mosaic of Netscape) en kies onder 'File' de mogelijkheid 'Open Location' of 'Open URL'. Het adres dat je moet invullen is http://legowww.homepages.com/. Druk op Enter en verder kun je rondsnuffelen met je muis.

Als je de nieuwtjes ('additions and updates') kiest, is een van de eerste dingen die je vindt een fotoreportage over de Nederlandse afdeling ('Dutch section') van Legoland, het Lego-pretpark in Denemarken. Tulpen, kassen en grachtenpanden met trapgevels, allemaal van Lego.

Een heleboel gewone liefhebbers hebben foto's van hun eigen werkstukken ingestuurd; ook die zijn in de computer gezet en iedereen kan ze bekijken. Mij zinkt meestal de moed in de schoenen als ik zie wat anderen maken. Wat dacht je van een rekenmachine ('adding machine') van Legostenen? Die is gebouwd door iemand aan een universiteit. De machine kan getallen optellen tot 256. Er is ook een kanon dat Legoblokjes afschiet. En er zijn natuurlijk veel auto's, vliegtuigen en kastelen.

Op de voorpagina vind je een verwijzing naar 'games', spelletjes dus. Eerst dacht ik dat dit computerspelletjes zouden zijn. Maar het is veel leuker: je vindt daar de spelregels van bordspellen die je kunt doen met figuren van Lego. In het Engels, dus even opslaan op schijf ('Save') en later samen met iemand die goed Engels spreekt vertalen. Het zijn spelletjes waarbij twee partijen elkaar in de pan moeten zien te hakken. Ze hebben dus wel iets weg van sommige computerspelletjes. Maar in dit geval speel je ze aan tafel of op de vloer. Als je ergens damstenen of knopen weet te vinden heb je zelfs geen Lego nodig.

Lego wordt nogal eens gebruikt door wetenschappers die de mogelijkheden van robots onderzoeken. Je kunt er snel iets mee bouwen. En zo'n robotje kan ook snel even uit elkaar worden gehaald voor een reparatie of het inbouwen van een nieuw onderdeel. Er zijn tegenwoordig spullen te koop waarmee je zelf thuis met Lego (en de computer) robots kunt bouwen. Daarover vind je van alles via de voorpagina onder het kopje 'LEGO Robots'. Er blijken in Amerika zelfs cursussen voor kinderen te zijn waar je deze kunst kunt leren.

Als je een fanatieke Legogebruiker bent, kun je je via het World Wide Web opgeven voor Legonet, een hobbyclub. Maar alleen als je Lego belangrijker vindt dan de computer.

    • Herbert Blankesteijn