Dutchbat neemt kortste route

DEN HAAG/BUSOVACA, 21 JULI. Het Nederlandse 'Dutchbat' is vanochtend volgens de VN in Busovaca rond twaalf uur vertrokken uit de enclave Srebrenica. Om één uur vanmiddag was driekwart van het konvooi op Servisch grondgebied aangekomen.

Vanmorgen is de Servisch-Bosnische generaal Mladic in gezelschap van de Nederlandse generaal Nicolai, chef-staf van UNPROFOR, in Potocari aangekomen om toe te zien op de aftocht van Dutchbat.

Dutchbat neemt met het meeste materieel en met hun wapens vandaag de kortste route uit Potocari naar de Servische grens. Daar worden de rupsvoertuigen overgeladen om afgevoerd te worden naar Belgrado.

De driehonderd militairen nemen volgens het ministerie van defensie daarna een noordelijke route tot de autosnelweg die Belgrado met Zagreb verbindt. Daar gaan zij linksaf richting Zagreb, begeleid door militaire politie van de Verenigde Naties.

Ondanks beloftes van de Bosnische Servische generaal Mladic dat Nederland alle voertuigen terug zou krijgen zijn er nog veertien van de 43 pantservoertuigen zoek. Zij zullen waarschijnlijk in Bosnische Servische handen blijven.

Vanuit Belgrado gaan de pantservoertuigen per trein naar Zagreb. Daar worden ze opgeknapt om weer dienst te doen als het bataljon Limburgse Jagers straks een taak zou krijgen in Midden Bosnië. Bij de Landmachtstaf in Den Haag hoopt men dat het transport zonder moeilijkheden verloopt.

Afgelopen weekend moesten de Nederlandse militairen na hun gijzeling en vrijlating en de geneeskundige eenheid wapens en voertuigen afgeven aan een lokale Bosnische Servische eenheid voordat zij de grens met Servië konden passeren.

In Zagreb krijgen de militairen van Dutchbat zaterdag een medisch en psychologisch onderzoek. Zondag geeft commandant Karremans een persconferentie in Zagreb. Premier Kok zal waarschijnlijk naar Zagreb gaan om de 307 Nederlanders te begroeten. Ook minister Voorhoeve (defensie) vergezeld van vijf Kamerleden reist naar Zagreb evenals generaal Couzy, de bevelhebber van de landstrijdkrachten. Maandag arriveert 'Dutchbat' op Soesterberg waar een grootscheeps welkom wordt voorbereid.

De regering van de moslim-Kroatische federatie heeft gisteren toestemming gegeven voor de komst van 138 Nederlandse mariniers vanuit Kroatië naar hun kamp in Kiseljak (Bosnië). De mariniers, die zijn uitgerust met zware mortieren en een artillerieradar, maken deel uit van de snelle reactiemacht (RRF), die Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland in het leven hebben geroepen na de massale gijzeling van VN-personeel in mei.

In de Kroatische havenstad Ploce zijn gisteren 700 Britse soldaten aangekomen, de voorhoede van de in totaal 4.000 man tellende 24ste Luchtmobiele Brigade. De RRF moet in totaal zo'n 9.000 man omvatten.