Brazilië na zege op VS in finale Copa America

MALDONADO, 21 JULI. Ruim een jaar na het behalen van de wereldtitel heeft Brazilië opnieuw de finale bereikt van een groot voetbaltoernooi. De ploeg van trainer Zagalo versloeg in de halve eindstrijd om de Copa America de Verenigde Staten met 1-0 en ontmoet zondag gastland Uruguay in de finale.

De uitslag was dezelfde als op 4 juli 1994, toen de Brazilianen in de tweede ronde van het WK eveneens op de Amerikanen stuitten. Het enige doelpunt gisteren was van verdediger Aldair, die van dichtbij scoorde met het hoofd nadat doelman Friedel de bal na een vrije trap van Zuninho niet klemvast had.

Bij Brazilië zat PSV'er Ronaldo weer de hele wedstrijd op de bank. Edmundo en Savio vormden de voorhoede van de wereldkampioen. Tulio verving Savio een kwartier voor tijd. Ernie Stewart van Willem II speelde de hele wedstrijd voor de Amerikanen, die goed tegenstand boden.

Voor de Amerikanen, die zaterdag Colombia treffen om de derde plaats, was het toernooi een succes. Het land was twee jaar geleden voor het eerst uitgenodigd op de Copa America, het Zuidamerikaanse landenkampioenschap met wild cards voor de Mexicanen en Amerikanen. Toen won de ploeg geen enkele keer. Nu waren er zeges op Chili en Argentinië in de groep, alsmede op Mexico in de kwartfinales (na strafschoppen). (Reuter, AFP)