'Vriendelijk' sleepnet door dolfijn getest

NEELTJE JANS, 20 JULI. De taak van dolfijn Tjitske zit er op. Ze hoeft niet meer door grote netten heen te zwemmen en niet langer te luisteren naar ultra-piepgeluiden. Een maand lang heeft ze meegewerkt aan een project om haar soort te beschermen.

Onderzoekers van het Rijksinstituut voor Visserijonderzoek (RIVO) en van het Dolfinarium Harderwijk bestudeerden het gedrag van Tjitske om een dolfijnvriendelijk sleepnet te ontwikkelen. Dolfijnen zijn vaak ongewilde 'bijvangst' in grote sleepnetten waarmee op de Atlantische Oceaan vissoorten als haring en makreel worden gevangen. “Dolfijnen kunnen makkelijk weer uit de sleepnetten zwemmen, maar sommige schrikken zich letterlijk dood als ze in zo'n net omhoog worden getrokken”, zegt P. Hagel, adjunct-directeur van het RIVO. Zo sterven jaarlijks een half miljoen dolfijnen over de hele wereld. “We willen nu een net maken waar dolfijnen helemaal niet in wìllen zwemmen.”

De testen met Tjitske moesten uitwijzen wat voor sleepnet dat moet zijn. “We hebben in Tjitskes bassin bij Neeltje Jans netten gehangen en gekeken wanneer ze er wel en niet inzwom. Een net met grove mazen durfde Tjitske niet in. Ze schoot ook in de stress van hoge geluiden die snel van frequentie veranderden”, zegt R. Kastelein, research-bioloog van het Dolfinarium Harderwijk.

Het RIVO zal binnenkort op zee grofmazige sleepnetten testen met kleine geluidscassettes die dezelfde hoge geluiden uitzenden. “Tjitske is een bruinvis, een van de kleinste soorten. We moeten nog onderzoeken of andere dolfijnen net zo reageren als zij”, aldus Kastelein.

Het RIVO hoopt binnen drie jaar een goedkoop, duurzaam en dolfijnvriendelijk sleepnet te hebben ontwikkeld. De Europese Unie zal op basis van het onderzoek nieuwe richtlijnen opstellen voor sleepnetten.