Vredesoverleg over Liberia loopt vast

MONROVIA, 20 JULI. Vredesoverleg in Monrovia tussen de diverse gewapende Liberiaanse milities over de burgeroorlog in het land is gisteren afgebroken na een ruzie over de kwestie waar de afgevaardigden van de diverse delegaties in de vergaderzaal zouden moeten zitten. Na een stormachtige discussie, die plaatshad aan het begin van het overleg, verlieten vertegenwoordigers van de krijgsheer Charles Taylor in grote woede de vergaderzaal. Voordat de ruzie begon had de voorzitter van de bijeenkomst, de Ghanese staatssecretaris van buitenlandse zaken, Ibn Chambas, de onderhandelaars nog op het hart gedrukt dat de wereld haar aandacht voor het Liberiaanse conflict begint te verliezen en dat het tijd wordt dat de milities serieus een gesprek met elkaar aangaan. De burgeroorlog begon in 1989, toen Charles Taylor met zijn troepen het land binnenviel. Inmiddels is er een groot aantal milities in het land actief en verkeert Liberia in een staat van anarchie. Eerder vredesoverleg tussen de facties liep op niets uit. Ten minste 150.000 Liberianen zijn sinds 1989 door het conflict om het leven gekomen. (Reuter)