Voorkeur; muziek

ZOMERCONCERTEN

Het Orchestre des Jeunes de la Méditerranée speelt 21 juli 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw olv Michel Tabachnik muziek van Strauss (Don Juan), Milhaud (La création du monde), Ravel (Rapsodie espagnole) en Bernstein (West Side Story).

Het Mullova Ensemble olv de violiste Viktoria Mullova speelt 22 juli 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw drie vioolconcerten (BWV nrs 1041, 1042, 1056) en het Concert voor hobo, viool en orkest (BWV 1060) van J.S. Bach en het Concerto a otto van Zelenka.

De Beethoven Academie olv Jan Caeyers en celliste Quirine Viersen spelen 24 juli 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw de ouverture Coriolan en de Eerste symfonie van Beethoven en het Celloconcert in C van Haydn.

Het European Union Baroque Orchestra speelt olv Roy Goodman 27 juli 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw muziek van Purcell, Muffat, Händel, Telemann, Fischer en Bach.

OPERA IN HET FRIESE WEILAND

De sinds 1989 bestaande stichting Spanga, het Verona van Westellingwerf presenteert dit jaar de opera Samson et Dalila van Saint-Saëns in een tent in een weiland aan de Spangahoekweg 47 te Spanga (Weststellingwerf, zuid-oost Friesland). Corina van Eijk doet opnieuw de regie en het orkest wordt zoals altijd gedirigeerd door David Levi. Voorstellingen: 27 en 30 juli; 1, 4, en 6 aug. 20u30. Inl 05610-11711.

WIM OVERGAAUW

De grote stilte na het North Sea Jazz Festival wordt slechts slechts op één plaats doorbroken, in de club van Max Teeuwisse in Den Oever, ook wel 'Maxico' genoemd, het 'jazzmilieuvriendelijkste scharrelpodium' van Nederland. Op 22 juli speelt het kwartet van gitarist Wim Overgaauw, 29 juli het kwartet van saxofonist Rutger Molenkamp.

SFINKS FESTIVAL

Het Sfinks festival, net als het North Sea twintig jaar oud, maar veel meer gericht op 'wereldmuziek', heeft dit jaar een ijzersterk programma. Op 27 juli speelt o.a. de Filipijnse popgroep Ang Grupong Pendong, op 28 juli Youssou N'Dour (voor wie hem miste in Den Haag), 29 juli Ali Farka Touré, Toto La Momposina, Remmy Ongala & Super Matimila + nog 11 andere acts, en op 30 juli, eveneens op 3 podia, o.a. de Sabri Brothers, Papa Wemba en Manu Dibango Wafrika met Ray Lema Mory Kante en Bonga. 27 t/m 30 juli Molenveld, Boechout (onder Antwerpen). Inl 00-3234556944 en fax 00-3234541162.

HOUSE

In de house-jaartelling zitten we nu in het jaar 7. Het jaar 0 werd gemarkeerd door The Summer Of Love van '88. In de zomer gedijt house dan ook nog altijd het best: lange nachten doorfeesten en vooral ook búiten. Zondag 23 juli wordt daarom Dance Valley georganiseerd in het recreatiepark Spaarnwoude (bij Halfweg). Van 11.00 in de ochtend tot 23.00 's avonds zijn daar op verschillende podia house-acts te zien, zoals de Engelse band Underworld en het Nederlands Quazar, en de dj's Per, Carl Cox, en Paul Jay. Als voorproefje is vrijdagavond 21 in de Melkweg al de house-groep Banco Da Gaia te zien.