Voorkeur; film

HEAVENLY CREATURES

Horrorspecialist Peter Jackson buigt zich op bijna lichtvoetige toon en vol zwarte humor over de gruwelijke moord, die in het repressieve Nieuw Zeeland van de jaren vijftig door twee hartsvriendinnen op de nietsvermoedende moeder van één van hen werd gepleegd. In plaats van het vleesgeworden kwaad worden uitbundige, enigszins hysterische maar begaafde meisjes getoond, die op een ongelooflijke manier ontsporen en tegelijk lachwekkend en sympathiek, ontroerend en angstaanjagend zijn. Amsterdam, Uitkijk; Nijmegen, Cinemariënburg.

LUDWIG 1881

Delicate debuutfilm van de Zwitserse broers Dubini over de excentrieke Beierse koning Ludwig. Alleen al gewaagd, omdat niet alleen het onderwerp hetzelfde is als Visconti's portret, maar ook de vertolker, Helmut Berger. De regisseurs zijn erin geslaagd een geheel eigen visie te ontwikkelen op een historisch ware reis van de vorst langs het Vierwoudstedenmeer, met de acteur Joseph Kainz die Schillers Wilhelm Tell moet reciteren. Over de onverenigbaarheid van ideaal en realiteit, met een onverzettelijk eenzame Berger. Nijmegen, Cinemariënburg.

SHALLOW GRAVE

Briljante reconstructie van een hechte vriendschap tussen twee mannen en een vrouw. Een koffer met geld is de splijtzwam; het niet mis te verstane geweld is acceptabel, omdat regisseur Danny Boyle en scenarist John Hodge aannemelijk maken dat er geen andere oplossing meer is. De hoofdpersonen vervallen op bloedstollende wijze van kwaad tot erger. Utrecht, Movies.

SHORT CUTS

Robert Altman vertaalde een aantal korte verhalen van Raymond Carver over de onverklaarbaarheid van leugens, dood en ander verdriet in het alledaagse leven van blanke Amerikanen tot een kunstig, samenhangend mozaïek van elkaars pad kruisende personages. Naast de jazzsongs van Annie Ross zorgen onder meer Tim Robbins, Bruce Davison, Jennifer Jason Leigh, Tom Waits en Lily Tomlin voor ruim drie uur amusement en verbazing. Tilburg, Cinecitta.

LES SILENCES DU PALAIS

Prachtig verstild portret van een adellijk Tunesisch hof ten tijde van de strijd om de onafhankelijkheid. Regisseuse Tlatli concentreert zich op de vrouwen in de keuken en maakt hun dilemma's, zorgen en vooral hun zwijgzaamheid glashelder. Breda, Chassé-cinema.

ED WOOD

Arbeidsvreugde en de persoonlijke voldoening van een onverbeterlijke optimist vormen de voornaamste ingrediënten van de door Tim Burton geregisseerde filmbiografie over de slechtste regisseur aller tijden Ed Wood. Een genereuze ode in ongekunsteld jaren vijftig zwart-wit zoals de geportretteerde het graag zou zien, aan al die ploeteraars in de marge van Hollywood. Amsterdam, Movies; Eindhoven, Plaza Futura; Leiden, Kijkhuis.

EN VERDER

Prêt-à-Porter in 7 theaters.