Val Wall Street trekt Europese beurzen mee

AMSTERDAM, 20 JULI. In navolging van Wall Street moest de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend fors inleveren. Dat leidde op het Damrak tot een koersdaling van de AEX-index van 3,8 punten tot 450,58. De meeste andere Europese beurzen vertoonden vergelijkbare dalingen.

AMSTERDAM Naast de forse correcties op Wall Street speelden volgens handelaren op de Amsterdamse beurs ook winstnemingen, na de hausse van voorgaande week, een rol bij de koersdalingen. De obligaties waren, in navolging van de 1,35 cent goedkopere dollar op 1,5435 gulden, vier tot acht dubbeltjes in de min. Naast de slappe tendenzen in de Verenigde Staten speelt ook het uitblijven van renteverlagingen daarin een rol.

Bij de hoofdfondsen was DSM optisch de grootste verliezer, met een daling van 1,90 op 139,10. Een zelfde koersdaling was er voor Heineken, dat tussentijds 241,20 noteerde. Ook Philips moest terug en leverde 1,50 gulden in op 75,90.

VNU, de afgelopen dagen gewild na berichten over mogelijke overname-interesse voor de Dagbladunie, viel 1,70 terug op 187 gulden. Elsevier gaf weer drie dubbeltjes van de recente winst prijs op 19,20. Enige winnaar was Vendex, dat een dubbeltje koerswinst kon noteren op 40,80 gulden.

Op de binnenlandse markt was er behoorlijke handel in Smit Transformatoren dat weer in notering was genomen en dat 3,40 tussentijdse winst noteerde op 27,50. Het nieuws over de schadeloosstelling door ABN Amro geleden koersverlies wakkert toch weer enige interesse aan bij beleggers.

Automatiseringsfonds Baan blijft op en neer gaan. Na de val door het zogeheten weerstandspunt, dat rond de 53 gulden leek te liggen, klom de koers weer 1,60 gulden, van 45 naar 46,60. De aandelen Wegener leverden vanmorgen vijf gulden in op 124,50. Volgens handelaren is hier sprake van een zelfde effect als bij VNU, na de geriuchten over een overname van de Dagbladunie. De koers van uitgever De Telegraaf bleef echter gelijk op 196,50.

De koers van de dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten anderhalve cent lager geopend. De Amerikaanse munteenheid noteerde om 10.00 uur op de wisselmarkt van Amsterdam 1,5435 gulden.

NEW YORK De beurs van New York en de dollar hebben het gisteren laten afweten. De Dow-Jonesindex van de dertig toonaangevende fondsen op 's werelds leidende beurs zakte met 57,40 punten tot 4628,88 punten. De dollar ging in New York omlaag met 1,25 cent tot 1,5425. Halverwege de handel zag het er veel ernstiger uit. De Newyorkse beursindex stond toen op een verlies van dik 130 punten, bijna 3 procent, en de dollar liet op dat moment een verlies van zeker 2 cent zien. Zoals doorgaans bij dit soort forse dalingen trad er later een herstel op, maar het verlies dat resteerde had zich in tijden niet voorgedaan.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio gingen de aandelenkoersen aanvankelijk onderuit in navolging van de fikse dalingen die de effectenbeurs in New York te verwerken had gekregen. Later herstelde de koers zich. Uiteindelijk wist de Nikkei-index van 225 fondsen nog een kleine winst van 30,98 punten te boeken nadat dekkingsaankopen de prijzen hadden opgestuwd. De slotstand kwam daarmee uit op 16.453,52. De omvang van de handel stelde niet zoveel voor. Veel handelaren bleven aan de zijlijn in verband met de aanstaande parlementaire verkiezingen.