Unilever-dochter lanceert nieuwe anticonceptie

BEDFORD, 20 JULI. Unilever-dochter Unipath introduceert binnen enkele maanden een apparaatje waarmee vrouwen een technisch hulpmiddel hebben bij de natuurlijke methode van anticonceptie, de periodieke onthouding. Het systeem is volgens Unipath een 'serieus alternatief' voor bestaande voorbehoedmiddelen als de pil, het condoom en het spiraaltje.

Het Unipath Personal Contraceptive System (UPC-systeem) zal eind dit jaar in Groot-Brittannië op de markt komen, in 1996 volgt de rest van Europa waaronder Nederland, zegt directeur dr. L. Staal. Wetenschappers van Unilever hebben sinds 1980 onder de codenaam 'Utopia' in het diepste geheim gewerkt aan het systeem. Unipath, de grootste fabrikant van zwangerschapstesten in de wereld, houdt de merknaam van het apparaat tot het moment van introduktie geheim.

Het zogenoemde UPC-systeem, dat eruitziet als een gestyleerde brillekoker, is een urinetest die hormoonfluctuaties tijdens de vruchtbaarheidscyclus van de vrouw meet. Kleurt het waarschuwingsvakje rood, dan dient de vrouw zich te onthouden of moet er een condoom worden gebruikt. Bij groen is 'de kust veilig'. Unipath ziet een grote markt voor deze 'natuurlijke' methode van anticonceptie. “Steeds meer mensen maken zich zorgen over het feit dat je met de pil constant hormoonconcentraties opbouwt”, zegt Staal.

Deskundigen achten het systeem - waarbij voor het eerst twee hormoonspiegels worden gemeten - buitengewoon interessant, maar kunnen zich nog geen oordeel vormen over de mate van betrouwbaarheid. Ook Unilever wil zich daarover nog niet uitlaten met het oog op een grootschalige studie die sinds januari dit jaar loopt. Gedurende een jaar gebruiken meer dan 1.200 vrouwen in Ierland, Duitsland en Groot-Brittannië het systeem.

Volgens Unipath is het UPC-systeem vooral voor vrouwen tussen 25 en 40 jaar met een vaste relatie een “serieus alternatief” voor pil, condoom en spiraaltje. Maar behalve als anticonceptie kan het UPC-systeem volgens Unipath ook heel goed gebruikt worden om juist zwanger te worden. Unipath mikt met het systeem op het forse percentage paren in de Westerse wereld dat problemen heeft met krijgen van kinderen. Bovendien willen veel tweeverdieners het moment plannen waarop zij kinderen willen krijgen.

In de Westerse wereld heeft een op de zes paren problemen met het krijgen van kinderen en duurt het een jaar of langer voordat de vrouw zwanger wordt. Staal: “De markt voor vruchtbaarheidstesten is nu nog aanzienlijk kleiner, maar het potentieel is minstens zo groot, misschien wel groter dan van de zwangerschapstesten.”

    • Paul Wessels
    • Bram Pols