Uitspraak Greenspan geeft Wall Street tik

NEW YORK, 20 JULI. De graadmeter van de beurs op Wall Street, de Dow Jones-index, kelderde gisteren aanvankelijk met 130 punten. De index herstelde zich vervolgens gedeeltelijk naar het einde van de handel toe en sloot uiteindelijk op 4628,87 punten, ofwel een verlies van 57,41 punten. In navolging van Wall Street daalden ook de koersen op het Damrak.

Nadat begin deze week in New York eerst een nieuw beursrecord was gevestigd, verloor de toonaangevende index de laatste twee dagen in totaal 107 punten. De forse neergang zette gisteren door nadat Alan Greenspan, voorzitter van de Federal Reserve Bank, had gezegd dat de Amerikaanse economie mogelijk al door het dal heen is en op weg naar een bescheiden groei. Het vooruitzicht dat de economische groei op peil is en dat de centrale banken geen reden hebben om de rente verder te verlagen, bracht de financiële markten in beweging. Een neerwaartse correctie van een aantal technologie-aandelen had zich eergisteren al ingezet. Gisteren kreeg dat een vervolg toen IBM, Intel, Microsoft en Texas Instruments fors in koers inleverden. Greenspan sprak tijdens zijn halfjaarlijkse optreden voor een Congressionele subcommissie over de mogelijkheid van “een zich doorzettende, bescheiden economische expansie”. Hij sloot evenwel een minder gunstig scenario nog niet uit. Er kan volgens hem nog steeds een recessie intreden in 1996. Cruciaal daarbij zijn de verkopen van consumentenprodukten en produktiegoederen. In het laatste kwartaal van 1994 en het eerste kwartaal van dit jaar hebben zich voorraden gevormd die nog moeten worden weggewerkt.

“Van de diverse mogelijke vooruitzichten”, aldus Greenspan gisteren, “is de meest waarschijnlijke die van een stijging van verkopen (final sales) en het reële bruto binnenlands produkt voor de rest van dit jaar en een bescheiden groeitempo volgend jaar.” Het risico van groeiende inflatie is daarbij volgens Greenspan gering. Greenspan verwacht voor de tweede helft van dit jaar een groei van 2 tot 2,5 procent en een inflatie die omstreeks de 3 procent ligt. Het vooruitzicht van een bescheiden groei maar geen verdere renteverlaging was geen reden voor optimisme op de aandelenmarkt. Twee weken geleden verlaagde de Fed de rente met een kwart procent, reden voor euforie op de aandelenmarkten. De verwachting was dat dit een begin zou zijn van een reeks verlagingen maar dat lijkt niet het geval. Analisten verwachten dat de Fed de rente in augustus ongemoeid laat en dat perspectief drukt de stemming op Wall Street enorm.

    • Lucas Ligtenberg