Tweede verdachte schietpartij vast

AMSTERDAM, 20 JULI. Het rechercheteam van de Amsterdamse politie heeft vannacht bij een inval in een woning in Amsterdam Zuidoost een 19-jarige man gearresteerd die ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de schietpartij, gisterochtend in Amsterdam-Noord.

Bij de schietpartij werd een 21-jarige agent door vijf kogels getroffen. Hij is buiten levensgevaar en zijn toestand is stabiel. Met de arrestatie van de 19-jarige man denkt de politie de twee bij de schietpartij betrokken schutters te hebben aangehouden.

De twee agenten gingen gisterochtend naar de woning na een melding dat er was ingebroken. Bij de woning aangekomen kwamen de agenten oog in oog te staan met de twee verdachten.

Volgens een woordvoerder van de Amsterdamse politie is nog onduidelijk wat zich toen precies heeft afgespeeld. Wel staat vast dat zowel de verdachten als de agenten hebben geschoten. De getroffen agent werd in allerijl naar het ziekenhuis vervoerd. “Hij heeft het wonder boven wonder overleefd”, aldus de woordvoerder. Het dienstpistool van de getroffen agent is verdwenen. Het buurtonderzoek is nog in volle gang.

Bij de recherche is een aantal tips binnengekomen van buurtbewoners die verontwaardigd hebben gereageerd op de schietpartij, aldus de politiewoordvoeder. “Het voorval is ingeslagen als een bom.”

De twee verdachten wisten na het incident te ontkomen in een auto en reden richting Zaanstad. Daar werd het voertuig later gevonden. Er volgde een uitgebreide speurtocht in het centrum van Zaanstad waarbij twee mannen werden gearresteerd. Een van hen bleek betrokken te zijn geweest bij de schietpartij. Hij had twee schotwonden. De man, die alleen de Italiaanse en Franse taal machtig is, is ingesloten en krijgt medische hulp. De tweede arrestant werd gisteravond op vrije voeten gesteld, nadat uit onderzoek was gebleken dat hij niet betrokken was geweest bij de schietpartij.

De vannacht gearresteerde man is van Joegoslavische origine. Hoe de recherche aan zijn verblijfplaats in Amsterdam Zuidoost is gekomen, wilde de politiewoordvoerder niet zeggen.

“Dat is ons geheim.” De man had zich in een kast in de woning opgesloten. In de woning werden geen vuurwapens aangetroffen.

Schietincidenten tussen agenten en burgers komen niet dagelijks voor. In 1993 werd 71 maal door politiemensen geschoten op burgers, in 1992 gebeurde dat 98 keer. Eén burger werd in 1993 door de politie gedood, het jaar daarvoor twee.

Bij de schietpartijen werden tien burgers gewond, één minder dan in 1992. In 23 gevallen (32 procent) schoot de politie na zelf te zijn bedreigd met een vuurwapen. Bijna de helft van de schietpartijen vond plaats bij duisternis.